Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal zaoberať majetkovými priznaniami guvernéra NBS

Peter Kažimír Zobraziť galériu (2)
Peter Kažimír (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal zaoberať majetkovými priznaniami guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra. Informovala o tom predsedníčka výboru Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá chce zasadnutie výboru iniciovať.

archívne video

Obžalovaný Peter Kažimír počas hlavného pojednávania (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Prípad korupčnej kauzy, v ktorej je obžalovaný guvernér NBS Peter Kažimír, priniesol podozrenia z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Ide predovšetkým o finančné transakcie, pôžičky, či iné majetkové vzťahy, ktoré podľa zistení prokuratúry neboli uvedené v majetkových priznaniach Petra Kažimíra, čím mohlo dôjsť k porušeniu spomenutého ústavného zákona," priblížila.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Výbor by mal podľa slov Remišovej preskúmať, či guvernér NBS riadne plnil povinnosť priznávať všetky príjmy, záväzky a majetkové transakcie. V prípade, že sa preukáže porušenie, bude podľa nej čeliť zákonným dôsledkom. "V majetkových priznaniach musia politici a verejní funkcionári uvádzať poskytnuté pôžičky, ako aj pri vrátení ich prijatie na účet aj s úrokmi," uzavrela poslankyňa.

Viac o téme: Peter KažimírNBSVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu