Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Najväčšia online zbierka historických pohľadníc vás dojme! Pozrite sa, ako vyzerali vaše obľúbené miesta

Trnava_Trojičné námestie_Okolo_1907 Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Trnava_Trojičné námestie_Okolo_1907 (Zdroj: GENPIC.ORG)

História sa nám občas zdá byť neuchopiteľná, no niekedy stačí jeden pohľad na starú pohľadnicu či fotografiu a minulosť sa zrazu stane živou. Internetová galéria historických fotografií GENPIC.ORG je jedným z miest, kde sa to deje. So zbierkou takmer 12-tisíc záberov zo slovenských miest a obcí ponúka jedinečný pohľad na to, ako sa naša krajina menila a vyvíjala pred rokom 2000.

Online archív GENPIC.ORG, ktorý zachováva vizuálnu históriu Slovenska, sa neobmedzuje len na mestá a dediny. Fotografie zachytávajú aj život bežných ľudí, architektúru, dôležité udalosti a dokonca etnografické špecifiká regiónov. Vďaka tomu návštevníci stránky môžu vnímať nielen vývoj miest, ale aj kultúrne a sociálne zmeny slovenských komunít. Každá fotografia je svedkom konkrétneho okamihu v čase a svojím spôsobom aj malým príbehom, ktorý pripomína dedičstvo a hodnoty našich predkov.

Jakubov_Rómska usadlosť_1915
Zobraziť galériu (4)
Jakubov_Rómska usadlosť_1915  (Zdroj: GENPIC.ORG)

Nedávno bola táto už bohatá zbierka obohatená o ďalších 1000 dobových pohľadníc od renomovaného vydavateľstva DAJAMA. V drvivej väčšine pochádzajú z archívu jedného z najväčších zberateľov historických pohľadníc na Slovensku – geografa Jána Hanušina, autora viacerých kníh s takýmto obsahom. S novým prírastkom sa tak GENPIC.ORG stala najväčšou online zbierkou historických pohľadníc na Slovensku.

Žilina_Textilná továreň_Okolo_1906
Zobraziť galériu (4)
Žilina_Textilná továreň_Okolo_1906  (Zdroj: GENPIC.ORG)

Malé umelecké diela s veľkou hodnotou

Pohľadnice neboli len spôsobom, ako pozdraviť blízkych. Predstavovali aj okná do miest a období, ktoré sme inak nemohli navštíviť. Na GENPIC.ORG teraz nájdete tisícku takýchto pokladov, ktoré ponúkajú jedinečný pohľad na minulosť Slovenska, zachytávajúc ikonické miesta a život ľudí, ešte pred modernizáciou a urbanizáciou. Vidieť trhy, ulice plné života, tradičné oblečenie aj kultúrne zvyky, ktoré tu kedysi boli.

Bratislava_Župné námestie_1926 (Okolo)
Zobraziť galériu (4)
Bratislava_Župné námestie_1926 (Okolo)  (Zdroj: GENPIC.ORG)

Až 12-tisíc fotografií, ktoré stále pribúdajú

GENPIC.ORG je preto nielen projektom, kde si môžete nostalgicky pozrieť, ako vyzerali vaše obľúbené mestá kedysi, ale aj stránkou, kde sa minulosť zhmotňuje a dáva nový význam. Ak sa chcete ponoriť do slovenskej histórie, táto zbierka historických pohľadníc a fotiek je perfektným spôsobom, ako začať.

Online archív GENPIC.ORG nekončí pri aktuálnom čísle takmer 12-tisíc fotografií a pohľadníc. Galéria neustále rastie a rozširuje svoju databázu o nové zábery, ktoré sú staré, ale pre nás nové.

Ak vás fascinujú staré časy, história a architektúra alebo chcete vidieť, ako vyzeralo Slovensko v minulosti, neváhajte a navštívte GENPIC.ORG.

 

Advertoriál sme pripravili v spolupráci s genpic.org

Viac o téme: MinulosťFotografiePohľadniceNostalgiaNatívGENPIC.ORG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu