Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Odborníci radia! TOTO pri strete s medveďom nikdy nerobte: Ako sa ochrániť?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na miesta s výskytom medveďa hnedého sa neodporúča chodiť osamote. Pri strete s medveďom je dôležité na neho neútočiť. Treba sa mu prihovárať pokojným hlasom. Vyplýva to z odporúčaní Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Pri strete s medveďom sa treba vyvarovať agresívnemu správaniu a prudkým pohybom. Rovnako je nebezpečné otáčať sa medveďovi chrbtom, pozerať mu priamo do očí a utekať pred ním. "Správajte sa tak, aby medveď nevyhodnotil situáciu ako rizikovú a nezačal sa brániť," odporúča ŠOP.Ochranári radia pri útoku použiť medvedí sprej, ktorý môže poskytnúť čas na ústup. "Ak nemáte sprej, existuje aj iná stratégia, ktorú môžete použiť. Pritlačte sa tvárou k zemi, chráňte si hlavu a krk rukami. Nehybne zostaňte ležať až do odchodu medveďa," dodáva.

archívne video

Medveď v Liptovskom Mikuláši (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Dôležité je tiež sledovať pobytové znaky medveďa, ako sú stopy, trus a medvedie stromy, a vyhýbať sa oblastiam, kde sú takéto znaky čerstvé. Pri strete s medvedicou ŠOP radí nevstupovať do priestoru medzi ňou a jej mláďatami. "Ak sa ocitnete v takejto situácii, nestrácajte medvedicu z dohľadu a pomaly sa od nej vzďaľujte, cúvajte," dopĺňa.

Návštevu prírody je nutné plánovať tak, aby bol príchod aj odchod počas denného svetla. "Počas návštevy takýchto lokalít komunikujte a buďte hluční, dajte o sebe vedieť, napríklad hudbou alebo rádiom. Tento neprirodzený hluk upozorní medvede na vašu prítomnosť," upozorňuje ŠOP. Ako poznamenali ochranári, najlepším riešením ostáva vyhýbať sa oblastiam s častým výskytom medveďa.

Viac o téme: Medveďútok RadímeŠtátna ochrana prírody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu