Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

SNS víta zmenu ministra zdravotníctva: Apeluje na reformu zdravotného poistenia

SNS
SNS (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koaličná SNS víta zmenu na poste ministra zdravotníctva v podobe nového šéfa rezortu Kamila Šaška (Hlas-SD). Zároveň je presvedčená, že musí prísť najmä s reformou v oblasti zdravotného poistenia. Je podľa nej nutné prehodnotiť platby za CT, platby za zdravotné úkony, ako aj siete nemocníc. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

SNS plánuje navrhnúť, aby Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) mala v dozornej rade zo zákona zastúpenie Ministerstva financií SR, Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, ako aj Úradu vlády SR. Považuje za nepredstaviteľné, aby v najväčšej zdravotnej poisťovni nemal štát zákonom stanovené zastúpenie. V druhom kroku chce navrhnúť, aby všetky zdravotné poisťovne mali možnosť prispievať priamo aj na podporu športu, keďže prevencia by mala byť prvoradá v zmysle činnosti zdravotnej poisťovne.

"SNS verí, že koaliční partneri túto zmenu uvítajú a podporia nové nastavenie systému zdravotných poisťovní. Je dôležité, aby do športu išlo viac peňazí aj z oblasti zdravotných odvodov," poznamenala Škopcová. SNS zároveň podporuje stanovisko a návrhy na reformu zdravotníctva vypracované pod vedením predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského. Ten už skôr predstavil viacero riešení, ako by sa podľa neho dalo v sektore ušetriť. Išlo napríklad o centrálne nakupovanie liekov, optimalizáciu cien vyšetrovacích metód a zdravotníckych pomôcok či zákonnú povinnosť zdravotných poisťovní pokryť minimálne oprávnené náklady na liečbu pacienta v nemocnici. SNS verí, že nový minister návrhy odborárov vypočuje.

Viac o téme: SNSMinisterZdravotníctvoZdravotné poistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu