Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Kauza podplácania na súde! Prokurátor navrhol pre guvernéra NBS Petra Kažimíra nepodmienečný trest väzenia

AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v piatok proces s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrom financií Petrom Kažimírom. Obžalobe čelí pre trestný čin podplácania. Jeho obhajca Ondrej Mularčík navrhol pre obžalovaného zastaviť trestné stíhanie z dôvodu premlčania.

archívne video

Konsolidácia je aktuálna téma vo všetkých krajinách eurozóny, uviedol Kažimír (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Aktualizované o 11:58 Dozorujúci prokurátor navrhol pre guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra nepodmienečný trest väzenia s minimálnym stupňom stráženia pre prečin podplácania.  Na piatkovom hlavnom pojednávaní navrhol obžalovaný zastaviť jeho trestné stíhanie z dôvodu premlčania. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) to však zamietol, preto proces pokračuje čítaním záverečných rečí.

Obžalovaný Peter Kažimír počas hlavného pojednávania (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa obžaloby Peter Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48.000 eur.

Kauza podplácania na súde!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Guvernér NBS na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Kauza podplácania na súde!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania na jeseň 2022. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. Vlani v apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Petra Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

Viac o téme: Peter KažimírNBSTrestné stíhanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu