Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Obrovská rana pre zdravotníctvo! Zomrel významný lekár: Očkovali ho ako prvého na východe Slovenska

(Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

KOŠICE - Slovensko zasiahla obzvlášť smutná správa. Zomrel priekopník diagnostiky a liečby závažných ochorení, ktorý získal aj cenu primátora mesta Košice. Počas pandémie koronavírusu sa nechal ako prvý zaočkovať vakcínou.

Ján Virgala bol významným detským infektológom, ktorý sa stal prvým primárom samotného detského infekčného oddelenia v Krajskej detskej nemocnici v Košiciach. V nemocnici pôsobil už od roku 1966 a v tejto pozícii zotrval dlhých 26 rokov (do roku 1992), počas ktorých sa zapísal medzi uznávaných odborníkov v oblasti infektológie.

"MUDr. Virgala bol priekopníkom v diagnostike a liečbe závažných ochorení, ako toxokaróza, Kawasakiho choroba, Reyov syndróm a nozokomiálne nákazy. Bol silným zástancom racionálnej antibiotickej liečby a dôsledne dbal na hygienicko-epidemiologické zásady, pričom kládol mimoriadny dôraz na hygienu rúk," poznamenala Detská fakultná nemocnica v Košiciach na sociálnej sieti.

 

🖤S hlbokým zármutkom prijali kolegovia, blízki, priatelia správu o úmrtí MUDr. Jána Virgalu, významného detského...

Posted by Detská fakultná nemocnica Košice on Thursday, October 10, 2024

Jeho celoživotný prínos a šírenie osvety v oblasti pediatrie a infektológie v roku 2016 ocenil aj primátor mesta Košice, ktorý mu udelil pri príležitosti životného jubilea 90 rokov Cenu primátora mesta Košice. "Patrí do generácie pediatrov, ktorí boli pioniermi očkovania na východnom Slovensku. Po druhej svetovej vojne chodil s vakcínami po východoslovenských dedinách a šíril osvetu," uviedol vtedy magistrát s tým, že počas svojej profesionálnej kariéry zaočkoval tisíce detí a ďalšie stovky liečil ako infektológ. Taktiež bol prvý na Slovensku, ktorý sa nechal zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Ján Virgala zomrel vo veku 98 rokov. Posledná rozlúčka sa konala vo štvrtok (10. 10.) v Košiciach.

Viac o téme: úmrtieJán Virgala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu