Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

AKTUÁLNE Šutaj Eštok premiérovi predstavil náhradu za Dolinkovú! TOTO má byť nový minister zdravotníctva

Matúš Šutaj Eštok AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (6)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda strany Hlas-SD a Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok navrhol predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) na pozíciu ministra zdravotníctva Kamila Šaška. Šutaj Eštok o tom informoval na sociálnej sieti.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok ako predseda Hlas-SD odpovedá k situácii okolo Zuzany Dolinkovej (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"V slovenskom zdravotníctve pracujú vynikajúci lekári a zdravotné sestry, ktorí roky zápasia s nedostatočným financovaním. Rozvrat financií určených pre zdravotníctvo sa naplno prehĺbil počas katastrofálneho manažovania pandémie, kedy financie, ktoré mohli byť efektívne použité pre naše zdravotníctvo skončili vybuchnuté v ´atómovkách´. Trváme na tom, aby bola zdravotná starostlivosť aj napriek nutnému šetreniu prioritou číslo jedna. Hlas sa preto na túto pozíciu rozhodol nominovať človeka, ktorého úlohou bude nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu," uviedol Šutaj Eštok. 

Kamil Šaško, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR
Zobraziť galériu (6)
Kamil Šaško, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister vnútra uviedol, že Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva. "Vďaka svojmu ekonomickému a manažérskemu vzdelaniu na London School of Business and Finance a dlhoročnej praxi v obore prinesie do svojej funkcie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností. S jeho jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie si získal plnú dôveru HLASu ako aj koaličných partnerov," povedal. 

"Verím, že dokáže pokračovať v dôležitých projektoch, komunikovať so zdravotníkmi a priniesť riešenia, ktoré zabezpečia lepšie podmienky pre zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov na Slovensku," dodal.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (6)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dolinkovej poďako val za jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva. "V náročných časoch, dokázala napraviť zbabranú optimalizáciu siete nemocníc, spustiť výstavbu nemocníc v Martine a Banskej Bystrici, ako aj začať rekonštrukcie siedmich veľkých nemocníc. Pod jej vedením sa podarilo umožniť 150 novým medikom štúdium a prax v nemocniciach, vyčleniť financie pre 100 nových ambulancií a riešiť situáciu nemocníc v Ružinove a na Rázsochách," povedal. 

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v piatok informovala, že podáva demisiu. Zdôvodnila to tým, že necíti podporu na presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Včera sa stretla s prezidentom Petrom Pellegrinim, ten však zatiaľ Dolinkovej demisiu prijať odmieta, urobiť tak chce až po tom, ako bude oznámené meno jej nástupcu. Dovtedy má Dolinková pokračovať v práci.

Fico podáva prezidentovi návrh 

Premiér konal v tomto prípade rýchlo. Úrad vlády už v stredu popoludní informoval, že Robert Fico po konzultáciách s predsedom strany HLAS-SD Matúšom Šutajom Eštokom podáva prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu návrh na vymenovanie Kamila Šaška za člena vlády SR s poverením riadiť rezort zdravotníctva. Šaška už dnes vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí stihla odvolať z funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. 

 

 

 

Viac o téme: PremiérMinisterstvo zdravotníctvaMatúš Šutaj EštokZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu