Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Pellegrini po rokovaní so zdravotníkmi: Pohrozil vláde, hovorí o vrátení časti konsolidačného balíčka!

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Viac ako dve a pol hodiny. Toľko strávil prezident Peter Pellegrini s lekárskymi odborármi. Stretol sa s nimi preto, že cíti v spoločnosti napätie a strach. Zdravotníci naprieč celým zdravotníckym systémom od predstavenia konsolidačného balíčka vyjadrujú svoju nespokojnosť a hrozia hromadnými odchodmi. Prezident po stretnutí vláde poslal jasný odkaz - najbližšie dni by mala využiť na rokovania. Pellegrini chce dianie zatiaľ sledovať a ak sa veci nikam nepohnú, hrozí, že časť konsolidačného balíčka vráti do parlamentu.

Pellegrini po stretnutí uviedol, že nemá suplovať vládu. Zdôraznil, že stretnutie nemá nič spoločné s rozhodnutím ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej podať demisiu. Organizácie zo zdravotníckeho sektora pozval preto, že medzi ľuďmi podľa vlastných slov cítil napätie a strach. "Citlivo vnímam, že medzi ľuďmi začína panovať napätie a strach, ako to bude so zdravotníctvom v prípade, že sa naplnia aktivity lekárov a sestier vo vzťahu ku konsolidačnému,“ uviedol. 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Po tom, ako hovoril so zdravotníkmi, uviedol, že bude do posledného možného dňa sledovať či vláda so zdravotníkmi rokuje a hľadá kompromis, aby sa zmiernil konflikt. Podľa prezidenta by mal kabinet práve na takéto rokovania využiť najbližšie dni. Prezident má podľa zákona na podpísanie, respektíve vrátenie zákona do parlamentu s pripomienkami na opätovné prerokovanie 15 dní od jeho doručenia. Pellegrini v prípade, že nepríde k zmene, pohrozil, že môže vrátiť konsolidačný balíček v tých častiach, ktoré sa týkajú platov zdravotníkov. Upozornil tiež, že ak bude prijatý konsolidačný balíček v súčasnej podobe a teda aj so škrtením rastu platov zdravotníkov, môže to spôsobiť výrazný kolaps poskytovania zdravotnej starostlivosti.  Zároveň však prezident požiadal o ústretovosť aj zdravotníkov a pripomenul, že konsolidácia je nevyhnutá. „Každý z nás musí do tejto konsolidácie prispieť,“ uviedol 

Zdravotníci naprieč celým sektorom sú pripravení rokovať o konsolidácii s vládou

Zdravotníci naprieč celým sektorom jednohlasne odmietajú súčasné znenie konsolidačných opatrení v zdravotníctve. Svoj postoj vyjadrili aj na spoločnom utorkovom rokovaní s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Rovnako na ňom jednohlasne apelovali, aby návrh zákona v tomto znení nepodpísal. Ocenili, že ich hlava štátu prijala a vypočula. Rovnaký postoj v najbližších dňoch očakávajú od vlády, s ktorou sú ochotní rokovať o riešeniach. Zástupcovia zdravotníckych organizácií o tom informovali v spoločnom tlačovom vyjadrení po stretnutí s prezidentom.

Monika Kavecká
Zobraziť galériu (6)
Monika Kavecká  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Toto nezmyselné ba až škodlivé opatrenie - návrh zákona, ktorý vláda SR vydala a následne poslanci schválili, vzácne spojilo týchto predstaviteľov, ktorí pôsobia v zdravotníctve. Nie preto, že chceme chrániť svoje záujmy, ale preto, že pravdivo hovoríme o tom, čo už v slovenskom zdravotníctve je, a čo by hrozilo týmto škodlivým opatrením," vyhlásila predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká. Je preto podľa nej namieste, aby vláda so zdravotníkmi začala rokovať.

Spoločne so šéfom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petrom Visolajským skritizovala vládu, že ani s jednou zo zúčastnených organizácií doteraz o konsolidácii v sektore nerokovala. V tejto súvislosti všetci zástupcovia sektora ocenili prezidenta. "Momentálne ako prvý z vedenia štátu s nami rokoval o tejto veci," poznamenal Visolajský. Jeho kroky vníma ako vnášanie pokoja do "nezmyselného konfliktu", ktorý podľa zdravotníkov vytvorila vláda. Šéf lekárskych odborárov zároveň zopakoval, že existujú iné možnosti v sektore, kde sa dá ušetriť inak ako zasahovaním do miezd zdravotníkov. Spolu s Kaveckou zároveň pripomenuli, že ak nedôjde k zmenám, hrozí zo strany lekárov i sestier podanie výpovedí z nadčasov.

Peter Visolajský
Zobraziť galériu (6)
Peter Visolajský  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Všetci, ktorí sme tu, chceme rokovať a chceme hľadať ten kompromis a sme veľmi radi, že prezident nás prijal. Máme 12 dní na to, aby sme rokovania viedli a verím tomu, že pri dobrej vôli aj na strane vlády rokovania môžu byť úspešné," vyhlásil prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Matej Polák. Viceprezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) Michal Weinciller zároveň dodal, že konsolidačné opatrenia by mali priamy dopad aj na záchrannú zdravotnú službu a vrátili by ju o 15 rokov späť. Zároveň deklaroval za všetkých záchranárov, že odborovému združeniu lekárov i sestier vyjadrujú podporu.

Jaroslava Orosová
Zobraziť galériu (6)
Jaroslava Orosová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Za spoločným postojom sú aj ambulantní lekári, ktorí upozornili, že dôsledky pocítia pacienti i v ambulanciách. "Ak by na ambulantný sektor dopadli opatrenia, tak ako boli schválené, bude to znamenať odklad alebo zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov," priblížila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová.Utorkového stretnutia s hlavou štátu sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie štátnych nemocníc SR, Asociácie súkromných lekárov SR, Slovenskej lekárskej spoločnosti, Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska a Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

 Pellegrini po rokovaní so zástupcami zdravotníckeho sektora vyzval vládu na začatie rokovaní so zdravotníkmi k návrhu konsolidačných opatrení. Deklaroval, že od nich bude závisieť aj jeho prípadný podpis legislatívy. Hlava štátu apelovala na vládu, aby sa so zdravotníkmi snažila nájsť dohodu. Zdravotníkov požiadal o ústretovosť a ochotu nájsť kompromis.

Viac o téme: LekáriZdravotníciPeter PellegriniKonsolidáciaPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu