Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Parlament objednal cigarety a zapaľovače za 60-tisíc eur: Búrlivé reakcie! Národná rada SR celú vec vysvetľuje

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, archív)

BRATISLAVA – Parlament zaobstaral cigarety a zapaľovače v celkovej hodnote zhruba 60 000 eur. V čase, kedy sa z každej strany hovorí o konsolidácií, potrebe šetriť a dvíhaní daní, vyvolali takéto informácie rozruch a pohoršenie.

Oznam o nákupe sa objavil vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie a ako prvý na to upozornil portál Interez.sk. V dokumente sa písalo o nákupe cigariet, bezdymových tabakových výrobkov a zapaľovačov.

To pohoršilo časť opozície. „Toto je vrchol. Parlament nakúpil cigarety a zapaľovače za 60 000 eur! Naozaj? Na toto treba míňať? V čase, kedy ľuďom ide vláda všetko zdražovať si vláda nielenže zvýši platy, vyhodí milióny na nákupy na obrane, vnútre a na zbytočné ministerstvo, si ešte aj parlament nakúpi cigarety a zapaľovače za 60-tisíc. Lebo koaliční poslanci sú asi takí chudobní, že im je zaťažko si tie cigarety kúpiť zo svojho,“ uviedol šéf SaS Branislav Gröhling.

archívne video 

Fajčenie škodí

Kancelária NR SR však tvrdí, že všetko je inak a dôrazne sa ohradila voči tomu, že má nakupovať tabakové výrobky pre osobnú spotrebu, napríklad pre poslancov NR SR. Takéto tvrdenia označila za výmysly. „Kancelária Národnej Rady obstaráva tabakové výrobky a fajčiarske potreby, ktoré sú určené výlučne pre ďalší predaj na určených miestach v priestoroch Národnej Rady SR, vrátane bufetu alebo účelového zariadenia v Častej Papierničke. Výrobky si tak úplne bežne kupuje aj verejnosť, vrátane novinárskej obce,“ uviedli.

„Riadne vyhlásená a zverejnená zákazka je vyhotovená na nákup tabakových výrobkov počas dvoch rokov, čiže nejde o žiadny jednorazový nákup. Hodnota sa stanovuje podľa nákupov spotrebiteľov týchto výrobkov v predchádzajúcom období. Rovnaký postup sa uplatňuje pravidelne už niekoľko rokov a je plne v súlade s platnou legislatívou,“ dodali s tým, že postupujú úplne rovnako aj pri obstarávaní iného tovaru na zásobovanie prevádzok ako sú nápoje alebo pečivo. 

Viac o téme: NákupCigaretyZapaľovačeNR SRParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu