Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Čistky v rezorte kultúry pokračujú: Ministerka Šimkovičová odvolala šéfa Slovenského národného múzea!

Ministerka Martina Šimkovičová odvolala šéfa SNM Branislava Panisa z funkcie AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (4)
Ministerka Martina Šimkovičová odvolala šéfa SNM Branislava Panisa z funkcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislava Panisa. Potvrdil to námestník generálneho riaditeľa pre úsek komunikácie SNM Jozef Bednár.

archívne video

Aktuálna situácia v súvislosti so Slovenskou národnou galériou (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Informáciu o Panisovom odvolaní k 30. septembru potvrdil aj samotný rezort kultúry. "Ministerka sa pre jeho odvolanie rozhodla v zmysle svojich kompetencií, z dôvodov viacerých manažérskych zlyhaní, ktoré sú všeobecne známe," uviedla hovorkyňa MK Petra Bačinská. V mene ministerstva zároveň nevidí dôvod na podrobný verejný odpočet dôvodov odvolania generálnych riaditeľov jednotlivých inštitúcií, upozornila, že tieto personálne rozhodnutia sú bežnou politickou praxou v rámci všetkých rezortov. "Odvolávanie a menovanie generálnych riaditeľov inštitúcií je výhradnou kompetenciou príslušných ministrov," zdôraznila.

Branislav Panis začal pracovať v SNM v roku 1999 ako správca depozitára a kurátor fondov numizmatiky. V roku 2005 sa stal riaditeľom SNM - Historického múzea na Bratislavskom hrade a od roku 2016 bol generálnym riaditeľom Slovenského národného múzea. Za jeho pôsobenia na pozícii generálneho riaditeľa SNM sa napríklad začala obnova Spišského hradu, nová etapa obnovy hradu Krásna Hôrka či rekonštrukcia kaštieľa Dolná Krupá.

Branislav Panis
Zobraziť galériu (4)
Branislav Panis  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)
Ďalšie čistky na ministerstve kultúry. Branislav Panis končí na pozícii šéfa Slovenského národného múzea k 30. septembru. Ako prvé o tom informovali Aktuality.sk s tým, že odvolací dekrét mu doručili v pondelok.

„Odvolávací dekrét mi doručili dnes, približne 14.15 h, s tým, že ma odvolávajú k 30. 9. 2024 z funkcie štatutárneho orgánu ako generálneho riaditeľa múzea. Bez udania dôvodu,“ uviedol Pánis pre Aktuality. Zatiaľ nie je známe, kto povedie Slovenské národné múzeum. Pánis podľa jeho slov na to nedostal odpoveď a nevie, komu má odovzdať agendu. V stredu sa mal stretnúť s generálnym tajomníkom služobného úradu Lukášom Machalom na rezorte kultúry.

Šimkovičová začiatkom augusta odvolala zo svojich pozícií aj generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú. Už vtedy sa v kuloároch hovorilo, že ďalší na rade je aj riaditeľ SNM Panis.

Viac o téme: Martina ŠimkovičováMinisterstvo kultúrySlovenské národné múzeumBranislav PanisOdvolanie z funkcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu