Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Lucia Plaváková podá žalobu na ochranu osobnosti voči poslancovi Rudolfovi Huliakovi

Lucia Plaváková
Lucia Plaváková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičná poslankyňa Lucia Plaváková (PS) podá žalobu na ochranu osobnosti voči koaličnému poslancovi Rudolfovi Huliakovi (SNS) pre jeho výroky. Voči diskriminačnej šikane v pléne parlamentu sa bude brániť podnetom na Ústavný súd (ÚS) SR. Plaváková zároveň odovzdá polícii všetky vyhrážky a nenávistné útoky voči nej a jej dcére, ktoré podnecovanie nenávisti Huliakom vyvolali, a podá trestné oznámenie. Informovala o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

archívne video

Rudolf Huliak musí niesť za svoje reči následky, tvrdí strana SaS (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita)

"Účelové šírenie môjho príspevku z rozpravy o interrupciách, ktoré poslanec Huliak prekrúcal a vytrhával z kontextu s úmyslom vyvolať voči mne nenávisť, viedlo a naďalej vedie k mnohým nenávistným prejavom a najnásilnejším vyhrážkam voči mne a mojej dcére," priblížila Plaváková. Žaloba sa podľa nej pripravuje. Požadovať bude ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy.

 

Vulgárny a ponižujúci útok poslanca Huliaka, šikana priamo v pléne parlamentu a nenávistné útoky a vyhrážky, ktoré...

Posted by Lucia Plaváková • Progresívne Slovensko on Monday, September 30, 2024

Tvrdí, že zo strany podpredsedov parlamentu Andreja Danka (SNS) a Tibora Gašpara (Smer-SD) zažila pre nálepky na notebooku opakovanú šikanu. Opakované obmedzovanie vystúpenia v rozprave považuje Plaváková za porušovanie práv pri výkone mandátu poslankyne. Obráti sa preto na ÚS. Podá sťažnosť pre porušenie jej práv diskriminačným obmedzovaním výkonu jej mandátu a slobody prejavu.

Lucia Plaváková podá žalobu na ochranu osobnosti voči poslancovi Huliakovi (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)

Na Huliaka podá aj disciplinárny podnet

Plaváková okrem toho v parlamente podá na Huliaka aj disciplinárny podnet. "Aj pán Peter Žiga (Hlas-SD) ako poverený riadením parlamentu avizoval, že bude iniciovať disciplinárne konanie. Takže by sa tým čoskoro mal zaoberať mandátový a imunitný výbor," uviedla.

Huliak adresoval vulgárne slová smerom k Plavákovej na tlačovej konferencii SNS, na ktorej podpredseda parlamentu Danko obhajoval vykázanie Plavákovej z rokovacej sály pre jej nálepky na notebooku. Poslancove výroky odsúdila opozícia aj časť koalície. V rokovacej sále následne po výzvach predniesol ospravedlnenie, no opäť použil vulgárne vyjadrenie.

Viac o téme: ŽalobaLucia PlavákováRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu