Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Bojkot vyučovania na základnej škole: Za všetko môže iba 9-ročný chlapec! Šikanuje spolužiakov, riaditeľ odstúpil

(Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Približne tisíc žiakov základnej školy v chorvátskej metropole Záhreb v utorok bojkotovalo vyučovanie, pretože sa do školy vrátil deväťročný chlapec, ktorý spolužiakov šikanuje. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na chorvátsku štátnu televíziu HRT.

Problémový chlapec bol z dôvodu šikany nútený odísť z predchádzajúcej školy po tom, čo sa všetci jeho spolužiaci zo školy odhlásili. Rodičia tvrdia, že chlapec ohrozuje spolužiakov násilnými fyzickými útokmi, vyhrážkami, sexuálnym obťažovaním a hanlivým slovníkom. Miestne médiá napísali, že väčšina jeho spolužiakov musela vyhľadať odbornú pomoc. Prípad podľa agentúry AFP otriasol vzdelávacím systémom krajiny.

Žiaci bojkotovali vyučovanie

Žiaci začiatkom októbra päť dní bojkotovali vyučovanie, v dôsledku čoho problémový chlapec prestal chodiť do školy. V pondelok sa však vrátil s pedagogickým asistentom. Riaditeľ školy odstúpil, ako dôvod uviedol "nátlak" na školu. V utorok večer sa pred školou zhromaždili stovky rodičov. Na plot školy umiestnili transparenty s nápismi ako "Pomôžte chlapcovi! Konajte!" či "Kto v rámci systému zlyhal?".

Protesty majú pokračovať

Rodičia obávajúci sa o bezpečnosť svojich detí tvrdia, že neprotestujú proti chlapcovi, ale proti systému, ktorý je podľa nich neefektívny. Protestovať chcú aj v stredu. Chorvátsky minister školstva Radovan Fuchs vyzval deti na návrat do školy. "Garantujeme normálny vývoj vyučovacieho procesu. Toto je veľmi smutný príbeh," uviedol.

Viac o téme: Základná školaŠikanaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu