Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

MIMORIADNE Vláda po tlaku a ostrej kritike ustúpila: DPH na knihy pôjde dole z 23 na 5 percent!

Ladislav Kamenický AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - DPH na knihy nakoniec pôjde dole zo zamýšľaných 23 na 5 percent. Zmenu oznámil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD), ktorý minulý týždeň nešťastne odkomunikoval dvíhanie DPH na knihy, ke´d povedal, že sú doménou najmä bohatších ľudí.

VIDEO Na knihy, ale aj elektronické a audioknihy znížime DPH na 5 %, uviedol minister Kamenický

Na knihy, ale aj elektronické a audioknihy znížime DPH na 5 %, uviedol minister Kamenický (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

DPH na knihy, ktorá je momentálne na úrovni 10 percent, nakoniec na 23 percent od januára neporastie. Práve naopak, klesne na 5 percent. 5-percentná DPH sa bude týkať nie len klasických papierových kníh, ale aj tlače, časopisov a audiokníh. Strana Smer-SSD chce zmenu presadiť v parlamente cez pozmeňujúci poslanecký návrh.

Kamenický zmenu oznámil počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v parlamente. Vyzdvihol, že vláda okrem zvýšenia základnej sadzby DPH zaradí v rámci konsolidačného balíka množstvo položiek pod zníženú sadzbu, ktorá budúci rok ešte klesne z doterajších 10 na 5 %. Budú tam patriť aj základné potraviny, lieky, učebnice, stravovanie v gastrosektore či ubytovanie v cestovnom ruchu.

MIMORIADNE Vláda po tlaku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ja som urobil zo svojej pozície všetko pre to, aby sa nikto nemohol vyhovárať na Kamenického, že nechce vzdelaných ľudí na Slovensku. Dokonca som urobil niečo naviac, to znamená, že aj e-knihy idú dole s DPH," zdôraznil minister financií s tým, že audio a elektronické knihy boli doteraz vždy zaradené do najvyššej sadzby dane.

Kamenický bude podľa vlastných slov následne veľmi pozorne sledovať, ako budú najmä veľké siete kníhkupectiev znižovať ceny kníh. "Za mňa som urobil všetko a budem čakať teda, čo urobia kníhkupectvá, či tam budú ceny o 10 - 20 % nižšie," doplnil šéf rezortu financií.

Viac o téme: KnihyDPHLadislav KamenickýZnížená sadzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu