Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Uvalenie 23-percentnej DPH na ubytovanie bude podľa podnikateľov likvidačné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VYSOKÉ TATRY - Podnikatelia a organizácie pôsobiace v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách a na Liptove považujú informácie o uvalení 23-percentnej dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovanie za likvidačné. Dvojnásobné zvýšenie sa podľa nich premietne do cien, a tým sa zníži konkurencieschopnosť Slovenska voči krajinám V4 a iným turistickým destináciám. Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková v stredu na tlačovom brífingu vo Vysokých Tatrách uviedla, že sa obávajú aj nárastu šedej ekonomiky.

"Ubytovanie je kľúčové. Nižší výber z dane z ubytovania bude znamenať menej peňazí do nášho rozpočtu, nižšie čerpanie na aktivity v regióne, nižšiu atraktivitu a v konečnom dôsledku aj nižšiu návštevnosť," skonštatovala Blašková, podľa ktorej výkonnosť Slovenska stále nedosahuje výsledky z rekordného roku 2019. Dopadová štúdia podľa nej ukazuje, že dramatické zvýšenie DPH na ubytovanie by vzhľadom na pokles v počte prenocovaní viedlo k výpadku vybratej miestnej dane na území Slovenska vo výške 8,3 milióna eur.

aktuálne video

Uvalenie 23-percentnej DPH na ubytovanie bude podľa podnikateľov likvidačné (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

"Vnímame potrebu konsolidácie verejných financií, ale bojíme sa likvidácie turizmu. Vyspelé ekonomiky majú DPH na služby omnoho nižšiu a vedia prečo," upozornila výkonná riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková. Konkretizovala, že aj teraz pri desaťpercentnej sadzbe je Slovensko o 27 percent drahšie ako Maďarsko a o sedem percent oproti Poľsku.

Predseda predstavenstva Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Matej Matejka dodal, že podnikatelia ešte doteraz splácajú "covidové úvery". "Cestovný ruch, predovšetkým hotelierstvo a gastronómia, majú už dnes vysoký podiel na mzdových nákladoch na celkovom obrate. Keďže mzdy nie sú odpočítateľnou položkou DPH, tak je výsledok odvodu DPH v cestovnom ruchu vždy vyšší ako v iných odvetviach. Tie majú náklady na mzdy percentuálne omnoho nižšie, preto vyššiu DPH až tak markantne nepocítia," skonštatoval.

Manažér strediska Strachan Ski Center Jaroslav Strachan dodal, že po schválení budú v cestovnom ruchu tri rôzne sadzby DPH. "Na jednom účte budeme mať päť percent na gastro, 19 percent za sladené nápoje a 23 percent za ubytovanie a ostatné atrakcie. Myslíme si, že je to nezmysel a cestovný ruch by mal ísť v jednom balíku, jednotnej DPH," podotkol s tým, že konkurencieschopnosť regiónu oproti strediskám v neďalekom Poľsku sa výrazne zníži.

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný konkretizoval, že v Českej republike je sadzba DPH 12 percent, v Maďarsku päť percent, v Poľsku osem a v Rakúsku desať percent. DPH pod hranicou desať percent na segment cestovného ruchu je pritom v 20 z 27 krajín Európskej únie. "V programovom vyhlásení vlády je cestovný ruch top prioritou, tak pevne veríme, že to zákonodarcovia zohľadnia. Ihneď po ohlásení skokového nárastu DPH na ubytovanie z 10 na 23 percent sme pripravili dopadovú štúdiu, ktorá jasne hovorí, ako by sa znížila návštevnosť, počet prenocovaní a tržby cestovného ruchu. Opierame sa o fakty, pevne veríme, že aj toto zaváži a zvíťazí zdravý rozum," uzavrel Novotný.

Viac o téme: UbytovaniePodnikateliaDPHKonsolidačné opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu