Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Výmena informácií medzi vyšetrovacími orgánmi EÚ sa má upraviť

Ľubomír Solák
Ľubomír Solák (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru by sa mohol stať jednotným kontaktným miestom na výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie (EÚ) na Slovensku. Na základe analýzy hrozieb má postupovať informácie príslušným bezpečnostným orgánom, iným členským štátom a Europolu. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Hlavným cieľom návrhu je transpozícia európskej smernice.

Novela upravuje pravidlá výmeny informácií a ustanovuje používanie zabezpečeného komunikačného kanálu SIENA. Iný členský štát EÚ by o informácie mohli prostredníctvom úradu požiadať Policajný zbor, Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), Kriminálny úrad finančnej správy a Vojenská polícia. Úrad by mal ako kontaktné miesto takisto prijímať žiadosti od iných členských štátov.

archívne video

Predstavenie nového koncepčného materiálu zaoberajúceho sa zlepšením pracovných podmienok a odmeňovania príslušníkov ozbrojených zborov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Zákon poskytuje úradu spolupráce možnosť zaslať inému členskému štátu informácie nielen na základe jeho žiadosti, ale aj z vlastného podnetu alebo z podnetu orgánu presadzovania práva, ak existuje objektívny dôvod domnievať sa, že by informácie mohli byť pre daný štát relevantné. Ak ide o trestný čin, pre ktorý možno vydať európsky zatýkací rozkaz, je poskytnutie informácií z vlastného podnetu povinné," priblížil predkladateľ.

Adaptácia slovenskej legislatívy na európsku smernicu si vyžaduje aj zmeny ďalších zákonov. Návrhom by sa preto mal novelizovať aj zákon o Vojenskej polícii, o ZVJS a o finančnej správe.

Viac o téme: InformácieNRSRPolicajný zbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu