Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Starostka Devína naložila Vallovi! Situácia sa nezlepšuje, ľudia sa nemôžu dostať domov

Matúš Vallo Zobraziť galériu (4)
Matúš Vallo (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra, TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo na sociálnej sieti poznamenal, že sa situácia v hlavnom meste konečne upokojuje. To však poriadne rozohnilo starostku bratislavskej mestskej časti Devín a primátorovi naložila. Podľa nej je situácia stále kritická. Ľudia sa nevedia dostať domov.

Situácia v Bratislave bola uplynulé dni skutočne kritická. Extrémne počasie, ktoré zasiahlo naše územie spôsobilo rozsiahle škody. Ľudí zo záplavových oblastí evakuovali. Museli tak náhle opustiť svoje domovy. Hasiči mali stovky výjazdov a odstraňovali desiatky popadaných stromov.

Rieka Dunaj po kulminácií v centre Bratislavy (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Situácia sa však podľa primátora mesta Bratislava Matúša Valla upokojuje. "Po piatich dňoch napätia sa situácia v našom meste konečne upokojuje. Dunaj v noci kulminoval na úrovni okolo 970 cm. Protipovodňové hrádze pri Dunaji dimenzované na 1013 cm nápor vody vydržali. To isté platí aj pre rieku Morava. Podľa prognóz a predpovedí počasia už voda nebude stúpať a nemala by spôsobiť nové škody. Tie, ktoré nám extrémne počasie doteraz spôsobilo, sú beztak veľké. Výraznejší pokles vody sa však očakáva až v nasledujúcich dňoch," poznamenal na sociálnej sieti. 

Starostka Devína naložila Vallovi!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo vnútra SR)

Pripustil však, že aj naďalej situáciu v blízkosti Dunaja a Moravy monitorujú. "Všetky dostupné zdroje nášho Komunálneho podniku a bezpečnostných zložiek sú odteraz k dispozícii najmä na odstraňovanie škôd. Určite ste si aj vo svojom okolí všimli, že k popadaným stromom sa už naši terénni pracovníci vracajú, orezávajú ich a postupne odstraňujú. Cieľom je čo najskôr vyčistiť mesto od konárov, nánosov blata, kameňov a uvoľniť ulice pre nevyhnutné opravy mestského, či aj vášho osobného majetku. Do normálu sa vracia aj naša MHD. Nové obmedzenia dopravy by už nemali pribúdať s výnimkou odstraňovania protipovodňových hrádzí a bariér, keď nám to povodňová situácia dovolí," dodal Vallo.

Starostka Devína naložila Vallovi!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo vnútra SR)

Starostka Devína Vallovi poriadne naložila

Starostku bratislavskej mestskej časti Devín Janu Jakubovič primátorov status poriadne rozohnil. Podľa nej sa situácia neupokojuje a ľudia sú aj naďalej zúfalí. "Sme veľmi radi, že sa situácia vo vašom meste konečne upokojuje. V Devíne je situácia naopak čoraz nepokojnejšia," poznamenala v komentári pod príspevkom.

Starostka Devína naložila Vallovi!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo vnútra SR)

Obyvatelia sa podľa jej slov nedokážu už niekoľko dní dostať domov a ani do obce. "Obyvatelia sa nevedia už druhý deň dostať z a do obce, smeti sa nevyvážajú, domy sú pod vodou, na Devínsku cestu padajú skaly, stromy a zosúvajú sa svahy. Školské zariadenia ostávajú mimo prevádzky. Našťastie tu máme Slovenský červený kríž, ktorý zabezpečuje stravovanie pre záchranné zložky a seniorov. Príslušníkov ozbrojených síl SR, ktorý zabezpečujú prevozy občanov do Devínska Nová Ves a brigádne záchranné práce. Príslušníkov Hasičského záchranného zboru, štátnu políciu, Mestskú políciu a mnohých dobrovoľníkov z radov obyvateľov," dodala rozhorčená starostka. Jej reakcia však pod príspevkom vydržala len pár minút a komentár vzápätí zmizol. Na scoiálnej sieti sa po pár hodinách objavil opäť aj s odpoveďou mesta.

Situácia ich mrzí, pracujú na obnove mesta

Hlavné mesto Bratislava na komentár odpovedalo a uznalo, že situácia je aj naďalej zlá. "Jedným z pretrvávajúcich problémov v našom meste spôsobených povodňovou vlnou je spojenie mestskej časti Devín s Bratislavou. Táto situácia nás mrzí a hoci jej riešenie nie je plne v možnostiach mesta, na obnovení spojenia neustále pracujeme," poznamenalo mesto.

Cesta v smere od Devínskej Novej Vsi na ulicu Hriadkach je aj naďalej uzatvorená, a to kvôli zatopenej ceste. Ihneď ako hladina vody poklesne však bude opäť premávka spustená. "Mesto je pripravené pri odstránení zábrany okamžite asistovať a spojenie medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou obnoviť. Nateraz v tomto smere prevážajú obyvateľov Devína Ozbrojené sily a Mestská polícia prostredníctvom svojich vozidiel s vysokou brodivosťou. Druhá príjazdová cesta v smere z Karlovej Vsi bola uzavretá pre bežnú dopravu kvôli zosuvom svahu a padajúcim skalám, popadaným stromom a tiež kvôli zaplavenej ceste v priestore Karloveského ramena pri vjazde na ostrov Sihoť. Spadnuté stromy sme už medzičasom odstránili. Polícia tu ale naďalej reguluje prístup a umožňuje prejazd iba záchranným, bezpečnostným a vybraným vozidlám. Je to tak z dôvodu, že kým je úsek cesty zaliaty, nie je možné vyhodnotiť rozsah poškodenia cesty a bezpečne ju otvoriť pre bežnú dopravu. V momente, ako ustúpi voda a cestu skontrolujeme, spolu s políciou sme aj túto cestu pripravení otvoriť," dodalo mesto. 

Situácia ich mrzí a dúfajú, že spojenie s Devínom sa čo najrýchlejšie podarí obnoviť. "Všetci si prajeme, aby voda ustúpila čo najskôr a spojenie s Devínom sa mohlo v prijateľnej miere obnoviť. Pracovníci magistrátu aj ďalších našich mestských organizácií zároveň pomáhajú vodohospodárom a záchranárom pri odstraňovaní ostatných následkov povodňovej vlny v Devíne," skonštatovali v závere.

Situácia je zlá aj v Devínskej Novej Vsi

K celej situácii sa pre topky.sk vyjadril aj starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír. "Situácia sa u nás relatívne ukludňuje, aj napriek informáciám, že si máme kontrolovať protipovodňovú hrádzu. Nemám dostupné informácie z SVP až do takého detailu, žeby som bol v kľude. Nemám informácie, ktoré by som potreboval ohľadom financií, ohľadom spracovania odpadov, ktoré vznikli počas sanačných prác, ktoré vznikli zatopením niektorých objektov, domov, záhrad. Zatopili sa nám čističky odpadových vôd. Doteraz nás nikto nekontaktoval, nepovedal ako treba postupovať či je to v poriadku, či je to bezpečné, ako sa majú správať hasiči, ktorí pracujú aj s kontaminovanými vrecami," poznamenal.

Situácia však podľa neho nie je stále kľudná, pretože nemajú dostatok informácií. "Tá situácia nie je kľudná preto, lebo nemáme veľa informácií. Ja plánujem budúci týždeň pozvať do Devínskej Novej Vsi predstaviteľom mesta, Bratislavského samosprávneho kraja, Ministerstva životného prostredia, Ministerstva vnútra, Okresného úradu, pretože povodňová komisia neprizívala až do tejto chvíle starostku Devína a starostu Devínskej Novej Vsi, ktorá je najpostihnutejším a najkritickejším miestom. Prišli sa tu fotiť ministri, rôzne návštevy, ale žiadne konkrétne odpovede som nedostal," dodal v závere.

Viac o téme: BratislavaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu