Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Za šéfa výboru na kontrolu SIS zvolili Samuela Migaľa, Mária Kolíková neuspela

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

BRATISLAVA - Za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) zvolili v utorok poslanci Samuela Migaľa (Hlas-SD). Podporilo ho 75 poslancov zo 147 prítomných. Na post kandidovala aj opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Získala len 62 hlasov.

Post šéfa výboru patrí opozícii. Šéfovala mu Kolíková, ktorú parlament v júni z funkcie odvolal. Migaľ na sociálnej sieti vysvetlil, že ak ho poslanci zvolia do funkcie, poverí vedením výboru opozičného člena, ktorý bude môcť zvolávať a riadiť výbor, čím sa opätovne sfunkční. "Po tomto kroku z pozície predsedu odstúpim a výbor bude viesť opozičný politik," napísal minulý týždeň.

archívne video

Bývalý šéf SIS Pčolinský: Počas bývalej vlády sa budoval policajný štát! Politici sa priživovali na kauzách (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Migaľ chce zvolať zasadnutie výboru čo najskôr, pravdepodobne v stredu (18. 9.). Zopakoval, že chce, aby post predsedu patril opozícii. "Som zvedavý, že či teda tak, ako bola dohoda, opozícia navrhne Františka Majerského (KDH) na post podpredsedu, aby som ho mohol poveriť. Pokiaľ nie, platí dohoda, že poverím zastupovaním podpredsedu výboru s najväčšou pravdepodobnosťou poslanca strany Smer-SD," ozrejmil po hlasovaní novinárom.

Koalícia pri júnovom odvolaní vyčítala Kolíkovej, že ako šéfka výboru postupovala nad rámec svojich kompetencií a "preukázala, že porušuje zákon". SaS v septembri opäť do funkcie navrhla Kolíkovú. Koaliční poslanci tvrdia, že opozícii neustále predkladajú ponuku, aby prišli s nomináciou na šéfa výboru, ktorá bude akceptovaná.

Viac o téme: VýborSISNRSRMária KolíkováPredsedaSamuel Migáľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu