Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Zvrat v citlivom prípade otca a syna: V Štrasburgu dali mužovi za pravdu! Kritika slovenských súdov, tisícové odškodné

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovensko podľa Európskeho súdu pre ľudské práva porušilo práva otca na kontakt so synom. Citlivý prípad sa týkal dlhého a neefektívneho súdneho konania o úprave styku muža s jeho malým synom. Európsky súd priznal teraz otcovi chlapca odškodné vo výške 9-tisíc eur.

Príbeh siaha až do roku 2019. Otec chlapčeka v tom čase žiadal na Okresnom súde v Novom Meste nad Váhom o úpravu kontaktu so svojím synom, ktorý mal vtedy 7 rokov. O rok neskôr súd nariadil asistovaný styk medzi otcom a synom, aby sa dieťa postupne zvyklo tráviť čas s otcom bez asistencie. Napriek tomuto opatreniu sa však väčšina stretnutí neuskutočnila, alebo neplnila svoj účel a preto nedošlo k zlepšeniu vzťahov.

archívne video

Šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie, na odstúpenie dôvod nevidí (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V roku 2022 súd zveril dieťa do starostlivosti matky a nariadil obom rodičom absolvovať psychologické poradenstvo, po ktorom mal otec možnosť tráviť čas so synom každý druhý víkend. Ani to však neviedlo k obnove kontaktu medzi otcom a dieťaťom.

Muž sa dvakrát obrátil na Ústavný súd SR s tým, že súdy konali neefektívne a pomaly, čo mu znemožnilo budovať vzťah so synom. Ústavný súd však obe jeho sťažnosti zamietol a pochybenie zo strany súdov nevidel. V Štrasburgu však videli celú vec inak. Skritizovali naše vnútroštátne súdy, ktoré podľa nich nezabezpečili účinné opatrenia na dodržiavanie nariadeného styku.

„ESĽP tiež poukázal na to, že proces trval takmer štyri roky, počas ktorých bolo vydaných viacero neodkladných opatrení, no súdy dostatočne nereagovali na správy o obštrukčnom správaní matky, ktorá bránila kontaktu otca so synom. Hoci ESĽP uznal, že situáciu komplikovali napäté vzťahy medzi rodičmi, zároveň zdôraznil, že štát mal povinnosť prijať efektívne kroky na zabezpečenie práva otca na rodinný život,“ uviedol rezort spravodlivosti. Rozhodnutie ESĽP podľa vlastných slov rešpektujú a aktuálne analyzujú jeho dôsledky pre ďalšie podobné prípady.

 

Viac o téme: SúdnictvoEurópsky súd pre ľudské právaÚstavný súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu