Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AKTUÁLNE Ohrozené mestá a obce sa pripravujú na najhoršie! Pre hroziace povodne pripravili MIMORIADNE opatrenia

(Zdroj: shmú, TASR/Jaroslav Novák, TASR/Ondrej Hercegh)

SKALICA - V súvislosti s predpoveďou výdatných zrážok a záplav zasadali vo viacerých ohrozených mestách v oblasti toku rieky Morava krízové štáby, ktoré už prijali preventívne bezpečnostné opatrenia.

Ústredná povodňová komisia po rokovaní: V prípade zhoršenej situácie na rieke Morava zvážia jej cielené vypustenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na Okresnom úrade v Skalici vo štvrtok ráno zasadal krízový štáb v súvislosti s hroziacimi povodňami v oblasti toku rieky Morava a priľahlých obciach. V rámci okresu už prijali preventívne bezpečnostné opatrenia. Prednosta OÚ v Skalici Lukáš Valúch vysvetlil, že vykonávajú monitoring okolia rieky.

"Ťažko predpovedať, v akom stave budeme v sobotu (14. 9). Úhrn zrážok, ktorý spadne na českej strane, sa u nás prejaví v sobotu okolo obedňajších hodín. Situáciu budeme operatívne riešiť, či už záchrannými, alebo preventívnymi prácami," povedal Valúch s tým, že sa uskutočnila komunikácia so starostami obcí.

Krízový štáb vo štvrtok zvolal aj primátor Holíča Zdenko Čambal. Podľa neho pracujú na sumarizácii dobrovoľníkov, ktorí by v prípade očakávaných udalostí mohli pomáhať. "V sobotu a nedeľu (15. 9.) bude na mestskom úrade zabezpečená stála služba, na ktorú bude možné adresovať prípadné žiadosti o pomoc. Taktiež sme zrušili všetky podujatia, ktoré sa mali uskutočniť cez víkend," zhrnul Čambal na sociálnej sieti.

 

TRI KROKY Vzhľadom na nebezpečnú situáciu, ktorú osobitne na česko-slovenskom pohraničí všeobecne očakávame, s plným...

Posted by Zdenko Čambal - Holíč on Thursday, September 12, 2024

Na boj s povodňami sú pripravené tisícky dobrovoľných hasičov

V súvislosti s predpoveďou výdatných zrážok a záplav v Trenčianskom samosprávnom kraji bude profesionálnym hasičom k dispozícii 4 600 príslušníkov dobrovoľných hasičských zborov v kraji. Z deviatich okresov TSK je v ôsmich vyhlásený druhý stupeň hydrologickej výstrahy, v okrese Myjava platí výstraha najvyššieho tretieho stupňa.

„Samospráva, spoločnosť Správa majetku mesta Myjava, mestská polícia i dobrovoľné hasičské zbory uvádzajú do pohotovosti svojich zamestnancov, pripravujú sa vrecia s pieskom na protipovodňové bariéry, technika, ktorú by bolo možné použiť. Vytypovali sa miesta – telocvične vybraných škôl – pre evakuovaných ľudí. Zástupcovia mesta postupne komunikujú s inštitúciami, zariadeniami a firmami v meste, ktorých by sa prípadné vyliatie vodných tokov mohlo týkať alebo naopak, ktoré by mohli byť súčinné pri riešení krízových situácií,“ uviedol hovorca mesta Marek Hrin.

 

🌧 PREVENCIA V OBLASTI CIVILNEJ OCHRANY: ČO ROBIŤ V PRÍPADE SILNÉHO DAŽDA A POVODNE? 🌊 💧Slovensko očakáva najbližšie dni...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Thursday, September 12, 2024

Podľa vedúcej odboru krízového riadenia Okresného úradu Trenčín Marty Kohlíkovej všetky obce v TSK dostali odporúčania, aby sledovali výstrahy, zriadili si monitorovacieho hliadky na vodné toky, nadviazali súčinnosť s dobrovoľnými hasičskými zbormi a v prípade nebezpečenstva včas varovali obyvateľstvo. OÚ Trenčín podľa nej distribuoval do okresov TSK niekoľko stoviek vriec na piesok. Najviac ich išlo pre potreby OÚ Myjava. Ďalšie sú pripravené.

Viac o téme: RizikoMyjavaPovodneHolíč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu