Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

AKTUÁLNE Skontrolujte si radiátory: V TÝCHTO mestách práve spustili vykurovanie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Vykurovacia sezóna síce oficiálne podľa vyhlášky začína 1. septembra, reálne sa ale kúrenie spúšťa až keď priemerná denná teplota vonku klesne pod 13 stupňov aspoň dva dni po sebe. To sa síce zatiaľ nestalo, no na aktuálnu predpoveď ochladenia už reaguje spoločnosť MH Teplárenský holding, ktorá aj z dôvodu, aby si odberatelia mohli odskúšať svoje zariadenia, spúšťa na viacerých miestach Slovenska vykurovanie do skúšobnej prevádzky.

archívne video

RÚZ-Energetika-SZVT: Stanislav Janiš: Čo sa týka teplárenstva, tu tiká časovaná bomba (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Skúšobná prevádzka znamená, že v prípade krátkodobého zvýšenia teploty vzduchu počas dňa nad 17 °C, automatická regulácia zabezpečí prerušenie vykurovania. Vykurovanie sa opätovne obnoví pri poklese teploty pod 15 °C. Túto prevádzku už dnes, v piatok 13. septembra, spúšťajú závody MHTH Bratislava, Trnava, Žilina a Martin.

„Dôvodom spustenia vykurovania, je vytvorenie podmienok pre odberateľov na odskúšanie svojich technologických zariadení pred vykurovacou sezónou. Súčasne MHTH reaguje na aktuálne klimatické podmienky s predpoveďou ochladenia a požiadaviek odberateľov o vykurovanie v chladných častiach dňa,“ informovala spoločnosť.

Južné byty sa vykurujú rýchlejšie

Na samotnú rýchlosť vykúrenia vplýva niekoľko faktorov. Dôležité je najmä vyregulovanie rozvodov v bytovom dome. Ak systém rozvodov nie je správne vyregulovaný, niektoré byty v tom istom paneláku majú radiátory horúce, iné, naopak, vlažné.

„Ďalší faktor, ktorý vplýva na rýchlosť vykúrenia, je orientácia bytového domu. Južné byty sa vykurujú rýchlejšie ako tie, ktoré sú orientované na sever, aj napriek tomu, že radiátory majú rovnakú teplotu. Je dôležité, aby termostatické hlavice na radiátoroch boli ešte pred spustením vykurovania otvorené na maximum. Predíde sa tým komplikáciám so zavzdušnením systému,“ upozornil Peter Kurilla, senior manažér CZT spoločnosti Veolia Energia Slovensko, a.s..

Na sezónu sa pripravovali celé leto

Súčasťou prípravy na novú vykurovaciu sezónu a jednou z dôležitých úloh teplárni je údržba tepelno-technologických zariadení. „Počas letného obdobia sme, okrem iného, pristúpili v závode MHTH Žilina k výmene horúcovodu Vlčince, v úseku Poštová – OBI, v MHTH Martin prebehla výmena spalinového ohrievaku vzduchu kotla K4 a rekonštrukcia a modernizácia rozvodov centrálneho zásobovania teplom. Modernizáciu primárnych napájačov SCZT a rekonštrukciu VN rozvodní sme urobili v závode MHTH Košice a v MHTH Bratislava sme napríklad zrekonštruovali OST Kalinčiakova a vymenili výhyby jedného z horákov kotla K5 v Teplárni Východ,“ uviedol výrobný riaditeľ MHTH Ing. Juraj Mydliar.

Ako dodal, keďže téma dekarbonizácie patrí v sektore výroby tepla medzi top témy, ktoré formujú budúcnosť teplárenstva na Slovensku, aktuálna vykurovacia sezóna 2024/2025 je poslednou, počas ktorej sa bude v závode MHTH Košice vyrábať teplo a teplá úžitková voda z čierneho uhlia, čím sa každoročne zníži produkcia emisií CO2 o 54-tisíc ton.

Očakáva sa podobná sezóna, ako minulý rok

Aj skupina Veolia Energia Slovensko, ktorá prostredníctvom centrálneho zásobovanie teplom (CZT) dodáva teplo a teplú vodu pre viac ako 85-tisíc domácností v 22 mestách a obciach, je už pripravená na vykurovaciu sezónu. Počas letných mesiacov prebehli modernizácie, rekonštrukcie a opravy tepelnotechnických zariadení a tepelných rozvodov s cieľom zabezpečiť spoľahlivé a bezpečné dodávky tepla pre odberateľov.

AKTUÁLNE Skontrolujte si radiátory:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Očakávame, že vykurovacia sezóna 2024/2025 bude porovnateľná s predošlou sezónou. Minulý rok sme vykurovanie zahájili v druhej polovici mesiaca október s výnimkou niekoľkých oblastí situovaných v severovýchodných častiach Slovenska. Príčinou neskoršieho začiatku vykurovania boli na toto ročné obdobie nadpriemerne vysoké denné teploty, ktoré do istej miery pokračovali aj v mesiaci november a december,“ uviedol pre Topky Kurilla.

Viac o téme: KúrenieVykurovacia sezónaMH Teplárenský holding
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu