Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

AKTUÁLNE Teplárne reagujú na prudké ochladenie! Ak sa naplnia obavy, vykurovaciu sezónu spustia už o pár hodín

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Počasie na Slovensku sa radikálne mení. Teplé a slnečné dni nahradili chladné, daždivé a ponuré, ktoré nám pripomínajú blížiacu sa zimu. Hoci oficiálne vykurovacia sezóna už začala, v mestách sa radiátory zatiaľ nezohriali. Teplárne však uisťujú, že v blízkej dobe môže prísť k zmenám a v niektorých regiónoch sa zrejme začne vykurovať už v najbližších dňoch.

archívne video

RÚZ-Energetika-SZVT: Stanislav Janiš: Čo sa týka teplárenstva, tu tiká časovaná bomba (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Slovenské teplárne pozorne sledujú vývoj počasia a sú pripravené na okamžité spustenie vykurovania, ak teploty trvalo klesnú. Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) potvrdil, že väčšina teplárenských spoločností ešte sezónu nezačala kvôli takmer letným teplotám, ktoré pretrvávali aj v septembri. „Aj keď podľa vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR č. 152/2005 Z. z. sa vykurovacia sezóna na Slovensku obvykle spúšťa 1. septembra, takmer žiadna spoločnosť zatiaľ nevykuruje,“ uviedol pre Topky Stanislav Janiš, predseda predstavenstva SZVT.

Príprava na vykurovaciu sezón

Začiatok vykurovacej sezóny závisí od poveternostných podmienok, ale aj od legislatívnych predpisov. Podľa vyhlášky Ministerstva hospodárstva sa kúrenie spúšťa, ak priemerná denná teplota vonku klesne pod 13 °C aspoň dva dni po sebe. „Teplári denne merajú vonkajšiu teplotu trikrát denne a ak sú splnené podmienky, spustia vykurovanie. Rovnako, ak priemerná denná teplota aspoň dva dni po sebe stúpne nad 13 °C, dodávka tepla sa preruší,“ vysvetlil Janiš.

Spoločnosť MH Teplárenský holding Bratislava plánuje spustiť vykurovanie už v piatok 13. septembra do skúšobnej prevádzky. Cieľom je umožniť odberateľom včas odskúšať svoje systémy pred plným nábehom sezóny. Zároveň tak reaguje na predpovede ochladenia, pričom kúrenie bude automaticky prerušené, ak denná teplota stúpne nad 17 °C, a obnoví sa pri poklese pod 15 °C. Spoločnosť MHTH zároveň pripomenula, že počas minuloročnej sezóny dodala svojim odberateľom viac ako 1,8 milióna MWh tepla, čo predstavuje 94 % dodávok z predchádzajúceho roka. Najnižšie teploty v minulej sezóne boli zaznamenané v Žiline, kde 10. januára klesla priemerná teplota na -10,7 °C.

AKTUÁLNE Teplárne reagujú na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vykurovanie môže začať už koncom tohto týždňa

Minulý rok sa vďaka teplej jeseni vykurovanie spustilo až v druhom októbrovom týždni vo väčšine slovenských miest. Tento rok, ak sa predpovede potvrdia a dôjde k ochladeniu, systémy centrálnych zdrojov tepla (CZT) sú pripravené okamžite reagovať. „Ak dôjde k prechodnému otepleniu, systémy sú schopné efektívne prispôsobiť dodávku tepla. Počas teplých dní dochádza k primeranému útlmu kúrenia a vo večerných hodinách, keď je vonku chladno, sa kúrenie opäť zintenzívni. Vďaka tomu pociťujú obyvatelia tepelnú pohodu a zbytočne sa energiou neplytvá,“ dodal Janiš.

Aj v severnejších mestách zatiaľ teplárne čakajú na trvalý pokles teplôt. „V roku 2023 sa vykurovanie začalo až 5. októbra, no ak teploty klesnú, vykurovanie môže začať už koncom tohto alebo začiatkom budúceho týždňa,“ uviedla Silvia Šifrová z Popradskej energetickej spoločnosti.

Podľa konkrétnych zmluvných podmienok medzi dodávateľom tepla a odberateľom je navyše možné vykurovať aj mimo vykurovacieho obdobia a teda aj skôr, ak je to technicky možné a požiada o to správca písomne.

Viac o téme: VykurovanieTeplárneVykurovacia sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu