Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Veľké varovanie obcí! Medveďa videli pri ihrisku či cintoríne: Vyzývajú na opatrnosť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Medvede sa na rôznych miestach Slovenska vyskytujú čoraz častejšie. Mestá vyzývajú svojich obyvateľov. Spozorovali ho v blízkosti futbalového ihriska či cintorína. Na týchto miestach si dávajte pozor.

Na výskyt medveďa upozorňuje obec Spišské Bystré. Zviera sa malo pohybovať v blízkosti náučného chodníka a pri horárňach v doline Bystrá. Aj preto sa obec rozhodla varovať svojich obyvateľov a návštevníkov lesa, aby sa daným miestam vyhli.

archívne video

Ministerstvo predstavilo usmernenia pri mimoriadnej situáci odlovu medveďa hnedého (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Zvýšte svoju opatrnosť a ostražitosť pri pohybe v okolitých lesoch a prírode. V prípade stretu a opakovanom výskyte medveďa hnedého Vás žiadame o nahlásenie tejto skutočnosti na obecný úrad, ktorý podnikne ďalšie potrebné kroky v tejto súvislosti," poznamenala obec na webe.

Medveďa však spozorovali aj v obci Tomášovce v lokalite nad cintorínom a v blízkosti poľnohospodárskeho družstva. "Jedná sa pravdepodobne o medvedicu s troma mláďatami. Informujeme preto obyvateľov i verejnosť, že neprirodzený pohyb a nebojácnosť medveďa v blízkosti obývaného územia obce Tomášovce je pre obyvateľov a návštevníkov cintorína a priľahlého lesa (Zičovská hora) nebezpečný," upozorňuje obec Tomášovce na webe. Ľudí zároveň upozorňujú, aby zvýšili opatrnosť a daným miestam sa vyhýbali.

Veľké varovanie obcí! Medveďa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V obci Kšinná spozorovali medveďa v blízkosti futbalového ihriska. "Upozorňujeme preto občanov a návštevníkov obce, aby z dôvodu vlastnej bezpečnosti dávali pozor a boli opatrní pri prechádzkach v skorých ranných a neskorých večerných hodinách v katastrálnom území obce Kšinná a Závada pod Čiernym vrchom," poznamenala obec na webe. V prípade ak spozorujete v danej lokalite medveďa okamžite to nahláste obci alebo na tiesňovú linku.

Ďalšou lokalitou, kde sa vyskytuje medveď, je aj Liptovská Mara. Pohybovať sa ho videli v blízkosti zátoky pri opornom múre medzi obcami Gôtovany a obcou Vlachy. Medveď sa pohyboval priamo po ceste. "Opätovne vás vyzývame na zvýšenú pozornosť. Zvážte aktivity v tejto lokalite," poznamenala obec Gôtovany na sociálnej sieti.

Medveďa spozorovali aj na cyklotrase medzi obcami Kamienka, Lacková a Vyšné Ružbachy na severe Spiša. Na sociálnej sieti o tom informoval Okresný úrad (OÚ) v Starej Ľubovni. Vyzýva preto na obozretnosť a odporúča sa cyklotrase vyhnúť, pokiaľ nebude situácia overená a bezpečná. "V prípade stretu s medveďom odporúčame zachovať pokoj, nesnažiť sa ho vyplašiť a čo najrýchlejšie, no pokojne opustiť priestor," uvádza OÚ.

Viac o téme: CintorínMedveďFutbalové ihrisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu