Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Vláda zvažuje škrtnúť ďalší deň voľna cez sviatok! VEĽKÁ ANKETA čitateľov Topiek: Ktorý deň by ste vyhodili vy?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Agentúra AKO pre TV JOJ Na Hrane, Getty Images)

BRATISLAVA – Prídeme o ďalší deň voľna? Štátna kasa je na tom zle a vláda musí konsolidovať. Presný balíček napriek počiatočným sľubom stále nepoznáme, hoci september je v plnom prúde. Z úst predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SSD) sme sa však v pondelok popoludní dozvedeli, že jednou z možností, ako získať potrebné peniaze, je aj zrušenie voľna počas štátnych sviatkov.

Tlačový brífing predsedu strany SMER-SSD Roberta Fica a ďalších predstaviteľov strany (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Len nedávno sme prišlo o pracovné voľno počas štátneho sviatku 1. septembra. Deň Ústavy Slovenskej republiky je vďaka novému zákonu platnému od januára tohto roka síce stále štátnym sviatkom, no už nie je dňom pracovného pokoja. Inak povedané, 1. september je už klasickým pracovným dňom.

Vláda zvažuje škrtnúť ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Pribudnúť by však mohli aj ďalšie štátne sviatky, počas ktorých pôjdeme do práce. "Pokiaľ ide o počet štátnych sviatkov, je jeden z najväčších, ktorý máme v Európskej únii. Ak by sme sa dohodli, že štátny sviatok zostane štátnym sviatkom, ale nebude súčasne dňom pracovného voľna, je to takisto cesta, ako získať ďalšie finančné prostriedky," uviedol  Robert Fico v súvislosti s konsolidačnými opatreniach, ktoré pripravuje vláda a o ktorých by sme mali byť detailnejšie informovaní v najbližších dňoch. To, ktoré štátne sviatky by mohli „padnúť za obeť“ konsolidácie, však nešpecifikoval.

Vláda zvažuje škrtnúť ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Na Slovensku máme aktuálne šesť štátnych sviatkov, spomedzi ktorých nie sú dňami pracovného pokoja už spomínaný deň Ústavy Slovenskej republiky 1. septembra a ani Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu 28. októbra. Okrem toho máme ešte desať dní, ktoré sú dňami pracovného pokoja. Dokopy tak máme pracovné voľno 14 dní. To by sa však malo zmeniť. Počas ktorého štátneho sviatku by sme mali podľa vás chodiť do práce?

Viac o téme: Anketa Štátny sviatokPracovné voľno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu