Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Obnova hradov v ohrození: Čakajú na peniaze od štátu, narazili na problém! Šimkovičovej ministerstvo brzdí dotácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Obnova hradov a zámkov v posledných rokoch na Slovensku napreduje, a to aj vďaka štátnym peniazom. Dotácie z porgramu Obnovme si svoj dom slúžil práve na takéto účely, no združenia, ktoré obnovujú pamiatky, doteraz nevideli z nich financie. Otázne je, čo s dotáciou bude, peniaze sa musia vyčerpať do konca roka. Združenia hromžia.

Letné mesiace sú ideálne na rekonštrukcie rôzneho charakteru, svoje o tom vedia aj združenia, ktoré sa zaoberajú rekonštrukciami a obnovami hradov a zámkov. Tie v posledných rokoch rapídne stúpli aj vďaka štátnym peniazom, no tento rok narazili na problém. Aj keď už dávnejšie združenia podali žiadosti o dotácie, zatiaľ sa nedočkali odpovede, či im financie budú pridelené.

Archívne VIDEO Na hrade Slanec v okrese Košice - okolie pokračujú v rekonštrukčných prácach

Na hrade Slanec v okrese Košice - okolie pokračujú v rekonštrukčných prácach (Zdroj: TASR/František Iván)

Dôvodom je, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová, pod ktorú spadajú hrady a zámky a ich obnova, krátko po svojom nástupe do funkcie na jeseň minulého roku rozpustila komisie, ktoré sa zaoberali rozdeľovaním dotácii na obnovu kultúrnych pamiatok. Ide o dotácie z programu Obnovme si svoj dom a žiadosti tu predkladajú od novembra, pričom komisia o nich rozhodovala v prvých mesiacoch nasledujúceho roku. Zvyčajne dostávali vyjadrenia pred letom, aby počas leta mohli stihnúť potrebné opravy, tento rok ale stále nevedia, či peniaze dostanú. Podľa slov združení ministerstvo dotácie blokuje. Informuje o tom portál sme.sk

Jedným zo združení, ktoré takto čaká na vyjadrenie, je Kamenná veža, ktoré obnovuje hrad v Kamenici v okrese Sabinov. Na ministerstvo podali žiadosť na obnovu poškodených murív vo výške 45-tisíc eur ešte minulý rok na jeseň a stále nevedia, či sa peňazí dočkajú. 

Obnova hradov v ohrození:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Stále mi volajú zamestnanci, ktorí na hrade pracovali, či niečo budeme robiť. Neviem, ako reagovať, a tak im hovorím, nech volajú na ministerstvo alebo na úrad práce," opisuje predseda združenia Kamenná veža Milan Gladiš. Dodal však, že aj keby peniaze na obnovu schválili v septembri, stále by im to pomohlo. Posledná správa, ktorú dostal z ministerstva, je dva mesiace stará, v ktorej informovali žiadateľov, aby si vyrovnali prípadne dlhy v poisťovniach. Odvtedy sa vôbec neozvali. „Mali sme aj taký rok, keď sme pracovali v decembri. Vynášali sme kamene na vyššie časti hradu, pomáhali sme si ľuďmi, ktorých sme mali. Môžeme robiť prípravné práce, murárske už nestíhame,“ konštatuje.

9 miliónov

Ministerstvo pre tento rok vyčlenilo na obnovu hradov a zámkov 9 miliónov eur, no rezort mlčí a na otázky, čo bude s tohtoročnými dotáciami, neodpovedá. Po tom, ako ministerka rozpustila komisiu na posudzovanie dotácii, sa v máji vymenili členovia a spustili proces hodnotenia. Peniaze z výzvy sa musia vyčerpať do konca tohto roku, inak ich žiadatelia budú musieť vrátiť. Musia ich totiž investovať efektívne. Žiadatelia ročne dostávajú minimálne 15-tisíc a maximálne 40-tisíc eur, v závislosti od projektu. 

Obnova hradov v ohrození:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / František Iván)

Okrem Kamennej veže sa do výzvy zapojila aj obec Hanigovce v okrese Sabinov, na obnovu Hanigovského hradu, ale taktiež aj obec Kráľovský Chlmec, kde čakajú na peniaze na záchranu gotického hradu Csonkavár. 

Podľa Ratibora Mazúra zo združenia Zachráňme hrady môžu kroky ministerstva dostať združenia, ale aj obce do ťažkej situácie. Ak peniaze schvália neskoro, žiadatelia budú musieť robiť práce v zimných mesiacoch, v časoch, kedy murárska sezóna bude na konci. Žiadatelia sa pritom sťažujú, že v zime sa nedá efektívne robiť nič. 

Obnova hradov v ohrození:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR / František Iván)

Takýto problém ešte nebol

Mazúr pritom spomína, že takýto problém s dotáciou z rezortu kultúry ešte nebol. Mnohé združenia o ňu žiadajú už roky a s peniazmi počítajú. 

S výzvou Obnovme si svoj dom nikdy nebol podľa Mazúra takýto problém. Združenia, ktoré obnovujú historické hrady, sa do nej zapájajú pravidelne už roky a s peniazmi počítajú. „Je to veľká pomoc pre združenia, dá sa z toho urobiť dosť,“ komentuje Mazúr. Okrem peňazí od štátu majú častokrát financie aj od súkromných sponzorov či od obcí. O dotáciu z rezortu pritom treba požiadať opakovane. 

Tie združenia, ktoré sa venujú obnove hradov na území, ktoré spadá do Atlasu rómskych komunít, si môžu požiadať o dotáciu aj z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Podmienkou je, aby zamestnali aj ľudí z marginalizovaných skupín. 

Archívne VIDEO Na obnove hradu Čičva pri Vranove nad Topľou pracuje osem nezamestnaných

Na obnove hradu Čičva pri Vranove nad Topľou pracuje osem nezamestnaných (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Nejde však o jediný problém, ešte v minulom roku sa do podobných problémov dostali žiadatelia pri dotácii na podporu regiónov z ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie. Mnohí boli nútení projekty dokončovať v mrazoch či po termíne, napríklad bikepark vo Veľkej Lomnici montovali počas mrazov. 

Viac o téme: Obnova hradovPeniaze od štátuŠtátne dotácieObnovme svoj domMartina ŠImkovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu