Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Dôchodkové systémy potrebujú do budúcnosti legislatívnu stabilitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dôchodkové systémy potrebujú legislatívnu stabilitu, aby sa sporitelia mohli spoľahnúť, že ich úspory sa dočkajú ich vlastnej staroby. Uviedol to člen predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Matej Varga na ekonomickom fóre v Karpaczi.

"Krátkodobé riešenia v prospech štedrosti súčasných výdavkov sú páčivé, ale pamätajme, že sú na úkor celého systému. Udržateľnosť verejných financií a dôchodkového systému stojí na zodpovednom dlhodobom prístupe a plánovaní. Najťažšia zmena však spočíva v tom, že zodpovednosť za dôchodok budú musieť zobrať občania do vlastných rúk," uviedol Varga.

archívne video

Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Starnutie populácie a nízka pôrodnosť v strednej a východnej Európe vedú k zvyšujúcemu sa počtu dôchodcov, čo podľa ADSS kladie veľký tlak na financovanie dôchodkových systémov. Znížiť ho mali za cieľ v posledných desaťročiach reformy, ktoré zahŕňali zavedenie viacpilierových systémov, zvýšenie dôchodkového veku a zníženie výdavkov na verejné dôchodky.

"Ďalšie reformy budú musieť nájsť rovnováhu medzi udržateľnosťou systému a adekvátnymi dôchodkami. Na adaptáciu systémov vplývajú aj technologické zmeny, digitalizácia a zvýšenie flexibility pracovného trhu," dodala ADSS s tým, že štáty sa nevyhnú inovácii dôchodkových produktov a silnejšiemu zapojeniu jednotlivcov do prípravy na dôchodok.

Viac o téme: DôchodkyMatej VargaAsociácia dôchodkových správcovských spoločnostíDemografické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu