Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

SaS navrhuje, aby rozvodom nezanikala náhradná a pestúnska starostlivosť

Strana SaS
Strana SaS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS kritizuje, že rozvodom manželov zaniká náhradná osobná starostlivosť a pestúnska starostlivosť. Navrhuje preto, aby súd pri rozvode určil, ktorý z bývalých manželov bude mať dieťa zverené. Zmenu chce presadiť novelou zákona o rodine, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci za SaS.

"Aktuálne znenie zákona je v rozpore s najlepším záujmom dieťaťa a medzinárodnými dohovormi, ktorými sme ako SR viazaní, napríklad Dohovorom o právach dieťaťa. Ponechanie dieťaťa v právnom vákuu po rozvode manželov, ktorí ho mali zverené do náhradnej osobnej starostlivosti alebo pestúnskej starostlivosti, vystavuje dieťa veľkému riziku, keďže stráca osoby, ktoré by zaň prevzali právnu zodpovednosť," skonštatovali predkladatelia.

archívne video

Tk strany SaS Zastavme kradnutie! Predstavujeme balík spravodlivosti. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Súčasnú právnu úpravu označili za absurdnú. Poukázali na to, že vznik náhradnej osobnej aj pestúnskej starostlivosti nie je naviazaný na manželstvo, no rozvodom sa ruší. "V súčasnosti, ak si rozvádzajúci rodič chce aj naďalej ponechať dieťa vo vyššie uvedených formách starostlivosti, musí v rozvodom konaní požiadať súd o pokračovanie v starostlivosti o dieťa. (...) V prípade, že rodičia v rozvodom konaní návrh nepodajú alebo súd o ňom nerozhodne, keďže mu takáto povinnosť v súčasnosti na základe zákona nevzniká, náhradná osobná a pestúnska starostlivosť sa rozvodom skončia. V takomto prípade dieťa ostáva v takzvanom právnom vákuu," dodali.

Viac o téme: Rozvod NR SRSaSPestúnska starostlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu