Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Kráti sa nám čas, musíme ušetriť miliardy! Analytici varujú pred hrozivým scenárom: Z TOHTO bude plakať celé Slovensko

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Stále nepoznáme, kde chce vláda škrtať. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD) pôvodne sľuboval, že konsolidačné opatrenia predstaví ešte pre letom. Je však september a balíček, ktorý má ušetriť viac ako 1,4 miliardy eur, stále nepoznáme. Koalícia sa nevie dohodnúť na tom, komu dať, komu zobrať a koľko. Predstavy jednotlivých strán sa majú totiž líšiť. Do dvoch týždňov by sme mohli počuť finálny návrh. Analytici zatiaľ pripomínajú, akou cestou išli Gréci a kam ich nakoniec doviedla. Upozorňujú, že ak by sme dopadli podobne, malo byt to výrazne negatívne následky.

archívne video

Minister financií Ladislav Kamenický z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa analytikov z projektu Dáta bez pátosu žijeme v krajine, ktorá ma našliapnuté prejsť si strastiplnú Grécku cestu, vzhľadom na podobné problémy. Problém pritom nie sú príjmy, ale výdavky.

Ako pripomenuli, Gréci míňali veľmi veľa peňazí na vysoký počet zamestnancov v štátnom sektore s vysokými a rastúcimi platmi. „To máme aj my a už s platmi vo verejnej správe na 20-tisíc eur ročne a s rastom počtu týchto zamestnancov. Paradoxne: učiteľov, sestier, policajtov vraj máme málo,“ uviedli.

 

🔥 Problém nie je v príjmoch, ale vo VÝDAVKOCH, páni vo vláde GRÉCKY RECEPT NA BUDÚCNOSŤ 📊 Vláda ide pracovať v...

Posted by Dáta bez pátosu on Wednesday, September 4, 2024

Gréci tiež míňali  na vysoké a rastúce dôchodky vzhľadom k platom a aj k možnostiam štátu. U nás za posledných 5 rokov od roku 2019 narástli výdavky na dôchodky o viac ako 60 percent. Za pol roka 2024 je to 6,2 miliardy eur, v 2019 to bolo 3,7 miliardy eur.

Upozornili tiež na to, že na rozdiel od iných ekonomík, s ktorými súťažíme v regióne, na Slovensku máme euro, čo má za dôsledok, že nevieme devalvovať vlastnú menu a dobehnúť produktivitu ostatných.

Kráti sa nám čas,
Zobraziť galériu (3)

Zároveň poukázali na to, že máme trvalé deficity na úrovni 5-6 percent HDP. Dnes je to 6-8 miliárd eur ročne a zásadne nám rastú úroky na našom dlhu. Dlh je dnes podľa ich slov 72 miliárd eur a v 2028 bude až 100 miliárd eur. Úroky boli pred 3 rokmi vo výške 1 miliardy eur, o rok budú 2 miliardy eur a v roku 2028 to budú takmer 3 miliardy eur. „Štátnym zamestnancom dávame novembrový a decembrový plat z dlhu. Dôchodcom dávame decembrový, 13. a rodičovský dôchodok rovnako z dlhu,“ poukázali.

Upozornili, ako rýchlo v Grécku klesali mzdy a dôchodky. A rovnako rýchle to bude podľa nich na Slovensku. Otázkou nie je či, ale kedy. „A nie: poplatky z platov a z výberov v bankomatoch a rozsiahle finančné kontroly to nevyriešia,“ tvrdia. Predstaviteľom vlády odkázali, že ich opatrenia len zhoršia podmienky pre podnikanie a zdražia život bežným ľuďom. „Problém nie je v príjmoch, ale vo výdavkoch, páni financmajstri,“ dodali.

Kráti sa nám čas,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koalícia sa zatiaľ nedohodla

Minister financií Ladislav Kamenický pred stredajším rokovaním vlády povedal, že vláda musí pristúpiť k bezprecedentnej konsolidácii verejných financií, presná podoba opatrení však ešte v rámci koalície dohodnutá nie je. "Čas sa nám však kráti, toto budem dnes tlmočiť aj koaličným partnerom," oznámil Kamenický pred stredajším rokovaním vlády. Situáciu týkajúcu sa verejných financií označil za vážnu. On sám ma jasnú predstavu o tom, ako by konsolidácia mala vyzerať a hovorí o veľkom balíku. Dôležitá je však finálna dohoda koalície.

Koaličným partnerom predstavil financmajster konsolidačný balíček koaličnej rade koncom augusta. "Dali sme si nejaký čas, týždeň až dva, aby sme si jednotlivé strany prešli tie opatrenia a následne na ďalšej koaličnej rade si povedali, ktoré z tých krokov a bodov sú pre jednotlivé strany prijateľné," povedal vtedy predseda Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Viac o téme: Konsolidácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu