Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Južné Slovensko sužuje invázia TOHTO hmyzu: Ľudí terorizuje v záhradách! Na známom kúpalisku sú už zúfalí

 Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Južné Slovensko musí okrem poriadne horúceho počasia zápasiť aj s otravným hmyzom. Premnožené bzdochy ich terorizujú nielen v záhradkách či balkónoch, ale aj v príbytkoch. Prečítajte si, ako sa ich zbaviť a či sú nebezpečné.

archívne video

Pri systémovej reakcii na bodnutie hmyzom treba volať záchranku (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Koniec leta sa v južných lokalitách Slovenska nesie v znamení invázie bzdôch. Informuje o tom portál iMeteo.sk s tým, že tento hmyz zamoril balkóny, podokenice, no niekde dokonca celé príbytky. Všimnúť si ju môžete na stenách, na oknách, schnúcej bielizni či v záhradkách na zelenine. V známom kúpaliskovom rezorte pri Leviciach dokonca bzdochy zamorili rekreačné domčeky do takej miery, že ubytovaní museli dovolenky ukončiť predčasne.

Južné Slovensko sužuje invázia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Pestujme zdravo - permakultúra v záhrade, regeneratívne pestovanie)

Bzdocha, ktorá aktuálne terorizuje okolie Levíc, Rimavskej Soboty či Lučenca, je invázny druh bzdochy – sietnička dubová a platanová, s ktorými mali problémy už po minulé roky aj iné časti Slovenska. Napríklad kalamitu inváznych bzdôch museli riešiť minulý rok Košice.

Čo proti nim pomôže?

Podľa Správy mestskej zelene Košíc sa dá brániť sieťkami na oknách a pomôcť môžu aj isté druhy repelentov. "Súhlasíme, že výskyt tohto hmyzu v blízkosti bytových domov môže ľuďom spôsobovať nepríjemnosti, ale napriek tomu chemické ošetrenie v rámci mesta neodporúčame," dodáva. „Lokálne riešenie typu postriekame jednu ulicu alebo zopár stromov je vždy krátkodobé, keďže akonáhle začne postrek menej účinkovať, prídu sietničky z iných stromov,“ vysvetlil na problematiku bzdoch hovorca Správy mestskej zelene v Košiciach Peter Sasák. Obyvatelia tak musia len vydržať.

Sietnička platanová
Zobraziť galériu (5)
Sietnička platanová  (Zdroj: Getty Images)

„Bzdochy prenášajú rôzne patogény, ktoré škodia rastlinám, ale na ľudí a na zvieratá nemajú negatívny vplyv,“ priblížila odborníčka Alica Kočišová z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Niektorí však varujú, že ak si sietničky pomýlia ľudskú kožu s listom, dokážu ju aj prebodnúť. U citlivých osôb to môže vyvolať dermatitídu. Keďže ide o invázne druhy, na našom území zatiaľ nemajú prirodzených nepriateľov, ktorí by ich počet regulovali. 

Inváziu bzdôch riešia ľudia aj cez sociálne siete. Jeden priniesol tip, ako sa ich možno v záhradkách účinne zbaviť, nestráviť s tým niekoľko hodín a nepoškodiť zeleninu. Stačí použiť vysávač.

Južné Slovensko sužuje invázia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Pestujme zdravo - permakultúra v záhrade, regeneratívne pestovanie)

Viac o téme: Bzdochy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu