Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prezident Pellegrini sa rozlúčil s dvomi generálmi, vyjadril im uznanie a vďaku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl (OS) SR Peter Pellegrini sa v utorok rozlúčil s generálporučíkom Josefom Pokorným a brigádnym generálom Alexandrom Kollárikom. Obaja menovaní odchádzajú do výsluhového dôchodku. Podľa hlavy štátu si za svoju službu zaslúžia uznanie a vďaku.

"Obaja, tak ako tu stojíte, ste preukázali vysokú odbornú spôsobilosť, ale tiež morálne aj ľudské kvality, ktoré sa podobne ako odvaha, svedomitosť a odhodlanie nerozlučne spájajú s postavením profesionálneho vojaka," vyhlásil Pellegrini.

Odchádzajúci generáli podľa prezidenta podriadili iné aktivity, svoj voľný čas aj rodinný život vojenskej službe. Vyzdvihol tiež služby v zahraničí, ktoré absolvovali. Svojim pôsobením v nich podľa Pellegriniho potvrdili dobré meno Slovenska u spojencov a ukázali, že SR nie je len prijímateľom výhod, ktoré vyplývajú z členstva v Severoatlantickej aliancii (NATO), no je aj aktívnym prispievateľom.

Prezident Pellegrini sa rozlúčil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Fakt, že vojenské konflikty sú stále súčasťou reality, podľa prezidenta vyžaduje pripravenosť inštitúcií či vynakladanie dostatočných prostriedkov na obranu. Pre Slovensko je tak podľa hlavy štátu dôležité, že sa môže opierať o kvalitné OS SR, ktoré sú súčasťou NATO. Prezident pripomenul dôležitú úlohu armády počas pandémie ochorenia COVID-19 či pri príchode utečencov z Ukrajiny.

Prezident Pellegrini sa rozlúčil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Hlavný veliteľ OS SR odovzdal odchádzajúcim generálom za ich službu Slovensku ďakovné listy. Obaja generáli zastávali počas svojej kariéry viacero funkcií. Josef Pokorný napríklad zastupoval Slovensko pri vojenskom výbore Európskej únie. Alexander Kollárik pôsobil, okrem iného, v misii KFOR v Kosove.

Viac o téme: RozlúčkaGeneráliPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu