Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Personálna zmena v diplomacii! Slovensko má nového stáleho predstaviteľa pri OSN: Bol veľvyslancom v Izraeli

Novým stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri Organizácii Spojených národov v New Yorku bude Peter Hulényi
Novým stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri Organizácii Spojených národov v New Yorku bude Peter Hulényi (Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

BRATISLAVA - Novým stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri Organizácii Spojených národov v New Yorku bude Peter Hulényi. V rámci 30-ročného pôsobenia v slovenskej diplomacii zastupoval SR naposledy na poste veľvyslanca v Izraeli a od roku 2019 pracoval na rezorte zahraničných vecí vo funkcii riaditeľa odboru OSN a následne generálneho riaditeľa sekcie medzinárodných organizácií. Pred odchodom na vyslanie ho prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár.

Ako uviedol šéf slovenskej diplomacie, zahraničná politika SR aktívne presadzuje a je na strane dodržiavania medzinárodného práva a mieru. „Diplomatické rokovania, dialóg a spolupráca na globálnej úrovni sú kľúčom k hľadaniu mierových riešení sporov či konfliktov medzi jednotlivými štátmi. OSN je v tomto smere jednou z najvplyvnejších a najvýznamnejších organizácií a naše členstvo nám poskytuje jedinečnú príležitosť pomôcť pozitívne ovplyvňovať dianie vo svete a zároveň presadzovať slovenské záujmy,“ zdôraznil minister J. Blanár.

archívne video

J. Blanár: ČR je pre nás veľmi dôležitý partner (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Vláda SR sa v aktuálnom programovom vyhlásení zaviazala podporovať medzinárodné právo a ochranu ľudských práv na Slovensku a rovnako v rámci pôsobenia v medzinárodných organizáciách. Aktivity slovenského stáleho zastúpenia OSN v New Yorku budú podľa šéfa slovenskej diplomacie zohľadňovať záujmy našej vlasti, presadzovať ciele vlády SR, ako aj priority slovenskej zahraničnej politiky. „Slovensko bude zástancom iniciatív a rezolúcií zameraných na mier, bezpečnosť a dodržiavanie medzinárodného práva. Podporíme nástroje, programy a projekty, ktoré prispejú k predchádzaniu konfliktov,“ vyhlásil Juraj Blanár.

Nový stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri OSN Peter Hulényi priblížil, že jeho kľúčovou úlohou bude dôkladne pripraviť Slovensko na získanie a napĺňanie mandátu nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN, o ktorý sa SR uchádza pre roky 2028 – 2029. „Členstvo v Bezpečnostnej rade bude pre Slovensko veľkou výzvou a záväzkom, ale zároveň aj príležitosťou zvýšiť renomé, prestíž nášho štátu a presadiť ciele i naše záujmy v medzinárodnom prostredí,“ doplnil P. Hulényi.

Organizácia Spojených národov združuje 193 členských krajín z celého sveta s cieľom zachovať medzinárodný mier a bezpečnosť. Slovensko je súčasťou medzinárodnej organizácie od jej vzniku v roku 1945, v rámci bývalého Československa sa stalo jedným z 51 zakladajúcich členov. Samostatná Slovenská republika bola prijatá za 180. člena OSN 19. januára 1993. SR v minulosti predsedala už štyrom kľúčovým orgánom OSN – Bezpečnostnej rade, Hospodárskej a sociálnej rade, Valnému zhromaždeniu aj Medzinárodnému súdnemu dvoru.

Viac o téme: OSNJuraj BlanárPeter Hulényi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu