Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Horúčavy na Slovensku: SHMÚ vydáva výstrahy, teploty môžu dosiahnuť až 35 stupňov Celzia

Extrémne horúčavy ešte nepovedali posledné slovo Zobraziť galériu (2)
Extrémne horúčavy ešte nepovedali posledné slovo (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA – Počasie v týchto dňoch je až ukážkovo letné a ani posledný prázdninový víkend tomu nebude inak. Horúce a suché počasie bude ideálne na posledné návštevy kúpalísk a teploty môžu na niektorých miestach prekročiť aj rekordnú hranicu +35 stupňov Celzia. Bezvetrie horúce počasie len umocní a prehánky hrozia iba na severe Slovenska.

11:50 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred horúčavami. Informuje o tom na svojom webe.
Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Pezinok, Senec, Krupina, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Trnava. Teplota v týchto okresoch môže vystúpiť na 35 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozornili meteorológovia.
Pre takmer celý Trenčiansky, Banskobystrický a Košický kraj, okresy Piešťany, Senica, Skalica, Topoľčany, Zlaté Moravce, Bratislava a Malacky vydali výstrahu prvého stupňa. Výstrahy platia od 13.00 do 18.00 h.
SHMÚ zároveň vydal pre celú Bratislavu upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón. K najcitlivejším skupinám populácie na ozón patria podľa meteorológov starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.
Odporúčajú preto obmedziť dĺžku pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia, ako je natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie či fajčenie.

Posledný víkend tohtoročných prázdnin bude taký, aké bolo takmer celé leto. Teploty dokonca neklesnú ani s príchodom prvého septembra a podľa odborníkov sa tak črtá naozaj ukážkový záver prázdnin, ktorý poteší najmä tých kúpania chtivých, informuje Počasie a Radar. Dnes má byť jasno a iba malá oblačnosť, slabé prehánky hrozia iba na severe Slovenska. Teploty na severe dosiahnu 27 až 30 stupňov Celzia, na juhu budú teploty v rozmedzí od 30 až po rekordných 35 stupňov Celzia. Nočné teploty ale klesnú, na niektorých miestach dokonca až k +10 stupňom Celzia.

Bezvetrie alebo len slabý vietor iba umocní pocit horúčavy, ktorý lokálne môže dosiahnuť rýchlosť maximálne 20 km/h. Meteorologická jeseň, ktorá v nedeľu začína prvým septembrom, prinesie rovnako horúce počasie.

Prevládať bude jasná obloha, miestami malá oblačnosť, prehánky hrozia iba na severe. Na severe Slovenska budú teploty v rozmedzí od +27 až +30 stupňov Celzia, na juhu +30 až +35 stupňov Celzia. Maximálne nočné teploty budú rovnako stabilné a to v rozmedzí od +10 do +20 stupňov Celzia. Rovnako ako prvý víkendový deň, aj v nedeľu bude fúkať iba veľmi slabý vietor. Zdá sa teda, že posledný prázdninový víkend je ideálny čas na posledné kúpanie, hoci podľa odborníkov by extrémne teplé počasie malo vydržať dokonca až do 10. septembra.

Viac o téme: PočasieHorúčavyExtrémne teplotyPosledný prázdninový víkend
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu