Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Stropkove sprístupnili park venovaný Adolfovi Weinholdovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STROPKOV - V Stropkove pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sprístupnili novovybudovaný park v širšom centre mesta, ktorý je pomenovaný po rodákovi a čestnom občanovi Stropkova Adolfovi Weinholdovi. O jeho živote v parku informuje pamätná tabuľa a umiestnená je tam aj jeho bronzová busta. Informoval o tom hovorca Stropkova Peter Novák.

"Mojou povinnosťou ako primátora mesta je hľadať príbehy a osobnosti a pripomínať ich spoluobčanom. Aj dnešnou slávnosťou chcem splatiť historický dlh Adolfovi Weinholdovi, ktorý bol, podobne ako ďalší hrdinovia z radov slovenských dôstojníkov, počas 40 rokov totalitného režimu zaznávaný a historikmi poplatnými dobe prehliadaný," uviedol pri otvorení parku primátor Stropkova Ondrej Brendza. Weinhold bol veliteľom povstaleckých jednotiek na hornej Nitre a jedným z najbližších spolupracovníkov generála Jána Goliana.

archívne video

Prezident Pellegrini hovorí o rôznych témach počas pochodu Zlatno-Skýcov (Zdroj: Topky/vk)

Celkové náklady na vybudovanie parku predstavujú takmer 120.000 eur, väčšinu z toho by mal pokryť regionálny príspevok z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, zvyšok uhradí mesto z vlastných zdrojov. Pri jeho budovaní samospráva kládla dôraz na zmiernenie klimatických zmien a udržateľnosť, vrátane rozsiahlej výsadby novej zelene, zachytávania vody. Autorom busty je akademický sochár Jozef Hobor, park navrhol Vladimír Vagaský.

"Pribudli tam nové spevnené plochy a kompletne nový mobiliár. V rámci budovania parku sme vytvorili aj osem nových parkovacích miest, prioritne určených pre obyvateľov blízkej 40-bytovej jednotky," dodal primátor. Na oslavách SNP, ktoré organizovalo mesto Stropkov, sa okrem pozvaných hostí zúčastnili aj príbuzní Adolfa Weinholda. Časť programu sa uskutočnila aj v stropkovskom kaštieli, kde je inštalovaná výstava SNP v okolí Stropkova.

Viac o téme: ParkSNPStropkovOtvorenie80. výročieAdolf Weinhold
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu