Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Ministri si pripomínajú 80. výročie Slovenského národného povstania

Celoštátne oslavy k 80. výročiu SNP Zobraziť galériu (2)
Celoštátne oslavy k 80. výročiu SNP (Zdroj: TASR/Lukáš Mužla)

BANSKÁ BYSTRICA - Ministri si pripomínajú odkaz Slovenského národného povstania (SNP). Vyzdvihujú hrdinstvo a statočnosť jeho účastníkov, ktorí bojovali za oslobodenie spod fašistickej nadvlády. Slovensko sa podľa nich aj vďaka Povstaniu zaradilo po vojne medzi víťazné štáty.

"Bola to krv padlých hrdinov SNP, ktorou je naša história pokropená. Musíme si to ctiť a pripomínať. Ďakovať aj tým, ktorí krutosť vojny prežili, sú ešte medzi nami a vďaka ich odvahe a vlastenectvu sme sa zaradili medzi víťazné štáty," podčiarkol na sociálnej sieti minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD).

video

Pietny akt kladenia vencov v pamätníku v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Naši rodičia, starí rodičia, prastarí rodičia vtedy povstali, aby sa jasne vyjadrili, že nechcú žiť v spoločnosti, kde nie je sloboda," povedal vo videu na sociálnej sieti šéf rezortu zahraničia Juraj Blanár (Smer-SD). Podotkol, že oslavy SNP sa konajú vo štvrtok po celom Slovensku.

Jeho stranícky kolega a minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) uviedol, že Slováci odmietli nečinne čakať na oslobodenie a rozhodli sa zapojiť v rámci SNP do boja za slobodu. "Pokus zbaviť sa fašistickej nadvlády bol aktom vzopätia sa proti agresorovi - rovnako ako partizánske boje na Balkáne či povstanie vo Varšave," dodal.

Robert Fico, Ladislav Kamenický, Richard Raši, Denisa Saková a Zuzana Dolinková počas centrálnych osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico, Ladislav Kamenický, Richard Raši, Denisa Saková a Zuzana Dolinková počas centrálnych osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici povedal, že sa vláda rozhodla otvoriť oslavy SNP pre všetkých. "Verím, že všetci majú možnosť osláviť tento veľký sviatok do sýtosti," podčiarkol.

Vláda vrátila podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) oslavám SNP dôstojnosť. Vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) zas na sociálnej sieti poukázal na to, že hrdinovia SNP sú živým svedectvom hrdinských čias slovenského národa. "Sú nositeľmi toho najlepšieho čo naša história ponúka," dodal.

 

Ctíme si a vážme si odkaz hrdinov SNP. Sú živým svedectvom hrdinských čias slovenského národa pred 80-timi rokmi. Sú nositeľmi toho najlepšieho čo naša história ponúka.

Posted by Peter Kmec on Thursday, August 29, 2024

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková uviedla, že strana Hlas-SD považuje Výročie SNP a Deň vzniku Slovenskej republiky za najdôležitejšie medzníky slovenského národa v jeho dejinách. Poukázala tiež na to, že na Slovensku sú tisíce pamätníkov či pamätných tabúľ s menami hrdinov, ktorí obetovali svoj život za vlasť. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podotkol, že Slovensko sa vďaka SNP zaradilo po vojne medzi víťazné štáty a to je vec, ktorú si treba pripomínať.

Na celoštátnych oslavách 80. výročia SNP sa zúčastňuje aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). "Pietne miesto, akým je pamätník SNP v Banskej Bystrici, je živou pripomienkou našej histórie. Je povinnosťou nás všetkých pripomínať si odvahu a odhodlanie tých, ktorí bojovali za našu slobodu a zjednotenie," zdôraznila.

Viac o téme: MinistriSNP80. výročie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu