Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

KRITICKÁ situácia pred začiatkom školského roka! Je to ešte horšie, ako vlani

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Školy hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov. V porovnaní s minulým rokom je tak situácia ešte kritickejšia. Najväčší dopyt je po učiteľoch matematiky. Najhoršia situácia s pedagógmi je na západe SR. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Alma Career.

archívne video

Minister školstva Drucker: Zaviazali sme sa k nezmyslu a hrozí, že nebude mať kto učiť škôlkarov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktuálne je z 1 700 pracovných ponúk 82 percent inzerátov pre pedagogických zamestnancov. Najinzerovanejšou pozíciou je učiteľ druhého stupňa základných škôl. Aktuálne ich podľa Melcerovej chýba 278. Stredné školy zas hľadajú 162 pedagógov. Na prvý stupeň základných škôl potrebujú 139 učiteľov, priblížila.

"Vlani chýbalo dva týždne pred začiatkom školského roka vyše 1 200 pedagogických zamestnancov, tento rok je situácia týždeň pred nástupom do škôl podľa dát ešte kritickejšia. Školy hľadajú okrem učiteľov aj pracovníkov do kuchyne či na manažérske pozície," skonštatovala PR manažérka spoločnosti Alma Career Ľubica Melcerová.

Najväčší záujem je o prácu pedagogického asistenta

Spomedzi pedagogických pozícií je najväčší záujem o prácu pedagogického asistenta. Na jednu aktuálne zverejnenú ponuku reaguje v priemere 24 ľudí, tvrdí Melcerová. "Záujem o vzdelávanie žiakov v kombinácii s nižším požadovaným vzdelaním robí toto povolanie atraktívnejšie ako samotná práca učiteľa," podotkla.

KRITICKÁ situácia pred začiatkom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Melcerová pokračuje, že školám pred začiatkom roka chýba 119 matematikárov, na aktuálne zverejnené ponuky reagujú v priemere dvaja ľudia. Druhí najžiadanejší sú angličtinári, chýba ich 85. Na momentálne aktívne ponuky reaguje v priemere sedem ľudí. "Školám chýba aj viac ako 50 učiteľov fyziky a slovenského jazyka a literatúry," poznamenala.

"Horí to" najmä v Bratislavskom kraji

Takmer polovica z aktuálne zverejnených ponúk na pedagogické pozície je z Bratislavského kraja. Momentálne je podľa Melcerovej aktívnych 653 inzerátov. "Desatina je z Trnavského kraja, o pár ponúk menej zverejnili školy z Nitrianskeho a Košického kraja," uviedla. Najväčší záujem o prácu na pedagogických pozíciách je v Košickom kraji. PR manažérka dodala, že na jednu ponuku aktuálne reaguje v priemere 16 ľudí. Priemerne sedem reakcií prichádza školám na inzeráty v Bratislavskom kraji, najmenší záujem je v Banskobystrickom kraji, priemerný počet reakcií na jednu ponuku na pedagogickú pozíciu je necelých šesť, priblížila.

KRITICKÁ situácia pred začiatkom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Najmenej atraktívna je práca školského špeciálneho pedagóga. Na jednu ponuku podľa Melcerovej prichádzajú v priemere necelé tri reakcie. Traja ľudia v priemere reagujú aj na ponuky na pozície učiteľov na základných školách. O vzdelávanie žiakov na stredných školách je raz taký záujem, uviedla.

Oveľa väčší záujem je podľa Melcerovej o nepedagogické pozície. Aktuálne školám chýba viac ako 60 zamestnancov na prácu pomocných síl do kuchyne a kuchárok. Na ponuky na niektoré nepedagogické pozície momentálne reaguje aj viac ako 20 ľudí.

Reakcia rezortu školstva

O stanovisko k aktuálnej situácii sme požiadali aj Ministerstvo školstva (MŠVVaM) s otázkami, ako chcú súčasnú kritickú situáciu s pedagógmi riešiť a ako povolanie učiteľa zatraktívniť. V reakcii rezort uvádza, že vláda minulý týždeň chválila balík školských zákonov. Novela zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch prináša v porovnaní s regionálnymi príspevkami vyplácanými v roku 2024 niekoľko zásadných zmien. Jedným z nich je aj kompenzačný príspevok.

"Novela rozširuje okruh prijímateľov príspevku, aby zahŕňal aj napríklad pedagogických a odborných zamestnancov materských škôl, špeciálnych materských škôl, alebo poradenských zariadení. Oproti roku 2024 sa navyše ráta aj s kompenzovaním pedagogických a odborných zamestnancov pracujúcich v náročnejších podmienkach, teda na školách s vyšším podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo v hmotnej núdzi," uvádza rezort.

Vyjadrenie Tomáša Druckera z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Odbor komunikácie a marketingu rezortu dodáva, že v roku 2024 poskytuje MŠVVaM SR finančné prostriedky na motivačné odmeňovanie podľa regiónov školám a štátnym školským zariadeniam financovaným z preneseného výkonu z rozpočtovej kapitoly MŠVVaM SR z dôvodu zvýšenia atraktivity učiteľského povolania a prilákania pedagogických a odborných zamestnancov do oblastí, kde je najväčší nedostatok učiteľov.

"Ministerstvo tiež podporuje štúdium na študijných programoch pripravujúcich na nedostatkové povolania (vrátane učiteľstva a pedagogických vied) pomocou štipendií pre talentovaných študentov, vďaka čomu študenti študujúci nedostatkové študijné programy majú zvýšené štipendium," uvádza odbor komunikácie.

Minister školstva Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (4)
Minister školstva Tomáš Drucker  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Okrem toho dodáva, že od aktuálneho školského roku 2024/2025 bude v školách na Slovensku pôsobiť 9 498 pedagogických asistentov, čo je nárast o dvetisíc úväzkov, 2 892 členov školského podporného tímu, čo je medziročný nárast o 1 535 úväzkov a 1 008 nepedagogických zamestnancov zabezpečujúcich sebaobslužné úkony, čo predstavuje nárast o 673 úväzkov.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) minulý týždeň počas tlačovej konferencie zároveň uviedol, že je otvorený diskusii a s rezortom financií diskutujú, aká bude valorizácia v prípade miezd pedagógov od budúceho roka.

Viac o téme: ŠkolstvoPedagógovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu