Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Eset odhalil malvér! Zneužíva technológiu NFC na krádež peňazí z bankomatu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Výskumníci spoločnosti Eset odhalili Android malvér, ktorý dokáže zneužiť technológiu bezkontaktných platieb pomocou mobilných peňaženiek (NFC) na krádež peňazí z bankomatu. Informoval o tom uplynulý piatok Peter Blažečka zo spoločnosti.

Kampaň bola podľa výskumníkov zameraná na klientov troch českých bánk. Spoločnosť vysvetlila, že použitý malvér má schopnosť prenášať údaje z platobných kariet obetí do zariadenia útočníka, a to prostredníctvom škodlivej aplikácie. Útočník potom podľa výskumníkov tieto údaje použil na vykonanie bankomatových transakcií. Ak táto metóda zlyhala, mal záložný plán na prevod financií z účtov obetí na iné bankové účty.

archívne video

Raši naložil predchodkyni Remišovej za to, ako na ministerstve nešetrila peniaze a kupovala nábytky (Zdroj: Facebook/Richard Raši)

"Túto novú techniku prenosu NFC sme nezaznamenali v žiadnom predtým objavenom škodlivom softvéri pre Android. Technika je založená na nástroji NFCGate, ktorý navrhli študenti Technickej univerzity v nemeckom Darmstadte na zachytávanie, analýzu alebo zmenu prevádzky NFC. Preto sme túto novú rodinu malvéru pomenovali NGate," vysvetlil výskumník spoločnosti Lukáš Štefanko, ktorý novú hrozbu a techniku objavil.

Obete si podľa spoločnosti stiahli a nainštalovali škodlivý softvér po tom, čo boli oklamané, že komunikujú so svojou bankou, a že ich zariadenie je ohrozené. "V skutočnosti nevedomky kompromitovali svoje vlastné Android zariadenia ešte predtým, keď si v prvom kroku stiahli a nainštalovali aplikáciu z odkazu v podvodnej SMS správe o možnom vrátení daní," dodala spoločnosť s tým, že malvér NGate nebol nikdy dostupný v oficiálnom obchode Google Play.

Viac o téme: EsetMalvérKrádežBankomatNFC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu