Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Je to definitívne: Fico potvrdil, že chce Michala Šimečku odvolať z funkcie! Prvá reakcia šéfa PS

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už je to isté. Premiér Robert Fico oznámil, že na najbližšej koaličnej rade oficiálne predloží návrh na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Pripomenul, že návrh má podporu SNS. Na odpoveď Hlasu ešte čaká. Dôvodom sú dotácie z verejných zdrojov pre Nadáciu Milana Šimečku, ktorá je pomenovaná po starom otcovi Michala Šimečku.

Premiér R. Fico: Predložím oficiálny návrh na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Fico podľa vlastných slov nikdy nebude spochybňovať právo opozície mať pozície v NR SR na základe výsledkov parlamentných volieb. "Predseda najsilnejšej opozičnej strany bol zvolený v národnej rade za podpredsedu národnej rady, ale takáto pozícia nie je viazaná na konkrétne meno, je viazaná na predstaviteľa opozície," podotkol predseda vlády. 

Je presvedčený, že Šimečka organizuje a zneužíva protest na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny, a preto nemôže byť podpredsedom parlamentu. "Rovnako vyhlasujeme, že opozícia môže prísť s iným menom na post podpredsedu NR SR a vládna koalícia garantuje, že tento človek bude za podpredsedu NR SR aj zvolený," deklaroval Fico.

Je to definitívne: Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nie je podľa premiéra problém pre stranu získať potrebných 30 podpisov poslancov na Šimečkovo odvolanie. Tvrdí, že rovnaké stanovisko na odvolanie Šimečku má aj koaličná SNS, zároveň počkajú ešte na stanovisko strany Hlas-SD.

Sú ako komunisti, odkazuje Šimečka

Predseda PS Michal Šimečka v reakcii na Ficove slová uviedol, že sú presne ako komunisti. "Cenzúrujú, kádrujú a útočia na rodinu. Ficova vláda pomsty má problémy, potrebujú odviesť pozornosť. Nevyšiel im útok cez môjho nebohého starého otca, tak skúšajú pošpiniť moju mamu a partnerku," odkázal. 

VIDEO

Michal Šimečka reaguje na snahu koalície odvolať ho z funkcie podpredsedu NRSR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Prečo to robia? Ich trestný zákon spôsobil vlnu kriminality. Bezvýznamná SNS sa im v koalícii utrhla z reťaze a robí hanbu do celého sveta. Ich plán v tichosti pustiť na slobodu kriminálnika Kováčika nevyšiel, naopak - do ulíc sme uprostred leta dostali 18-tisíc ľudí. Nespravili nič pre lepšie školy, nemocnice, infraštruktúru či ekonomiku," tvrdí. 

"Chabý útok na opozíciu vedený cez moju rodinu - ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia - je len zastierací manéver a pomsta za opozičnú prácu," dodla. Na 15.30 zvolal v centrále strany tlačovú konferenciu.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (5)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SaS hovorí o vzdaní sa všetkých funkcií 

Opozičná SaS už avizovala aj kroky, ktoré by v prípade odvolania Šimečku mala opozícia spoločne podniknúť. „Robert Fico v snahe pomstiť sa stratil akékoľvek zábrany. Za SaS môžem deklarovať, že sme pripravení postaviť sa proti týmto bezprecedentným a nedemokratickým praktikám premiéra Fica. Ak príde k odvolaniu Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR, mali by sme byť v rámci parlamentnej opozície jednotní. Preto navrhujeme spoločný postup opozície – vzdať sa predsedov a podpredsedov výborov, ktorý bude prvým krokom, ako ochromiť fungovanie parlamentu. Tento boj si môže Robert Fico dlho pamätať,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SNS vyzýva Šimečku, aby sa vzdal funkcie  

Podľa koaličnej SNS je neskutočnou hanbou, ak líder opozície namiesto toho, aby priznal, že jeho rodina priamo alebo nepriamo poberala peniaze za záhadných okolností z Fondu na podporu umenia, útočí na najstaršiu politickú stranu. Michal Šimečka by mal priznať, že jeho partnerka a mama v minulosti poberali financie z daného fondu. "SNS už chápe evidentný záujem pána Šimečku neschváliť zmeny vo Fonde na podporu umenia. Rodinkárstvo nemá čo robiť vo vyspelej demokracii a uprednostňovanie rodinných príslušníkov pri čerpaní verejných financií, musí byť preskúmané všetkými príslušnými orgánmi," uviedla strana.

Strana sa chce obrátiť na Martinu Šimkovičovú, aby vykonala všetky možné kontroly vo vzťahu k vedeniu Fondu na podporu umenia. "Ďalej, aby preskúmala záhadné skutočnosti, že peniaze vo vzťahu k partnerke Šimečku ako aj k nadácii Milana Šimečku boli záhadne schvaľované v auguste tohto roka," dodali národniari. Súčasne vyzývajú na postúpenie všetkých zistení príslušným orgánom tak, aby bola v prípade zlyhania vyvodená zodpovednosť.

"SNS osobitne vyzýva Michala Šimečku, aby sa bezodkladne vzdal funkcie podpredsedu NR SR, pretože je evidentne preukázané, že mal osobný záujem na odložení novely zákona o Fonde na podporu umenia," dodali. 

Viac o téme: Michal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu