Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Meteorológovia varujú pred tohtoročnou ZIMOU: Tentokrát nás ovplyvní La Niña, pripravte sa na extrémy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Tohtoročnú jeseň a zimu zrejme výrazne ovplyvní atmosférický fenomén La Niña. Tento klimatický jav, ktorý je protikladom k známemu El Niño, by u nás mohol priniesť rôzne extrémne prejavy počasia, od chladnejších teplôt až po nepravidelné zrážky.

Podľa amerických klimatológov z Climate Prediction Center je 66 % šanca, že La Niña začne úradovať medzi septembrom a novembrom a na 74 % bude pôsobiť aj cez zimu. To zrejme spôsobí chladnejšiu zimu, na akú sme boli v posledných rokoch zvyknutí. Hroziť môže tiež častejší vznik zimných búrok, ktoré so sebou prinášajú prudký prepad teplôt a veľmi husté sneženie alebo mrznúci dážď.

Meteorológovia varujú pred tohtoročnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: climate.gov)

Hoci hlavné účinky La Niña sú viditeľné najmä v oblastiach blízkych Tichému oceánu, kde sa tradične spája s aktívnou atlantickou sezónou hurikánov. Vplyv tohto fenoménu sa môže ale prejaviť aj v Európe. V minulosti sa La Niña spájala s chladnejšími a suchšími zimami v severnej a strednej Európe, pričom južné oblasti môžu zažiť vlhkejšie počasie. Zvyšuje sa tiež pravdepodobnosť mrazivých teplôt a väčšieho množstva snehu, čo by mohlo mať vplyv na dopravu, energetiku a každodenný život.

Meteorológovia varujú pred tohtoročnou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)
La Niña je klimatický fenomén, ktorý sa vyskytuje, keď sa povrchové teploty vody v centrálnej a východnej časti Tichého oceánu znižujú pod priemerné hodnoty. Tento jav má rozsiahly vplyv na globálnu atmosférickú cirkuláciu a môže vyvolať zmeny v počasí po celom svete. Kým El Niño prináša zvýšenie teplôt a suchšie podmienky, La Niña je často spájaná s ochladením a zvýšením zrážok v určitých oblastiach.

Viac o téme: ZimaJeseňPredpoveďLa Niña
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu