Štvrtok12. september 2024, meniny má Mária, Mia, zajtra Ctibor, Tobiáš, Tobias

Veľké problémy slovenského mäsiarenského giganta: Miliónové straty a koniec! Tvrdý dopad na zákazníkov

Mäso Zobraziť galériu (3)
Mäso (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jeden z kľúčových spracovateľov mäsa na slovenskom trhu sa ocitol vo veľkých finančných problémoch. Súd už dokonca stihol požiadať o ochranu pred veriteľmi. Táto situácia ešte zhorší dostupnosť slovenského mäsa na našich pultoch. To už teraz vo veľkej miere nahrádza v obchodoch dovoz zo zahraničia.

archívne video 

Ministri riešili spoločné problémy slovenských a českých poľnohospodárov (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

O problémoch firmy, ktorá spracúva mäso, informuje portál kryptomagazin. Spoločnosť Nourus – Mäso, založená v roku 2013, patrí na našom trhu k dôležitým aktérom. Firme však postupne klesali tržby. Posledný rok skončila skoro v dvojmiliónovej strate.

Bitúnok sa pre ťažkosti obrátil na súd a požiadal o reštrukturalizáciu. Ak sa podarí, firma sa vyhne bankrotu. Zákazníci však na pultoch už mäso, ktoré prešlo týmto bitúnkom, nenájdu. Firma pre Denník N potvrdila, že bitúnok odstaví a bude pokračovať v činnosti v inom segmente. Nakúpila stroje, ktorými bude vyrábať stravu pre psy a mačky. „Po diskusii v rodine sme sa zhodli, že opätovne spustiť prevádzku bitúnku nemá ekonomický zmysel. Neviem, či si zodpovední uvedomujú, že keď nebudú bitúnky, bude na slovenských pultoch chýbať aj čerstvé mäso,“ povedal konateľ firmy Norbert Tóth pre portál poľnoinfo.sk.

Veľké problémy slovenského mäsiarenského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mäso musíme na naše pulty dovážať 

Čo sa týka bravčového mäsa, už dlhodobo sme odkázaní na dovoz. „Na Slovensku je jednak nedostatok tohto mäsa, ale sú aj obrovské cenové rozdiely, ktoré spotrebiteľ jednoducho neakceptuje, aj okolo 30 percent,“ povedal šéf SAMO Martin Krajčovič pre RTVS.

Najviac mäsa dovážame z Európy. Bravčové k nám prúdi najmä z Poľska, Belgicka, Španielska, Nemecka a Česka. Hovädzie mäso na Slovensko prichádza z Nemecka, Írska, Holandska, Poľska a Česka. Malá časť je k nám však privážaná aj z Afriky či Južnej Ameriky.  

Tauris
Zobraziť galériu (3)
Tauris  (Zdroj: Tauris)

Pracovníčka Výskumného ústavu živočíšnej tvorby Martina Gondeková vysvetlila, že dovezené mäso je vákuovo balené. „Niekoľkokrát sa s tým mäsom narába, čím sa narúša jeho štruktúra a z toho mäsa sa neustále uvoľňuje tekutina. Po odpočítaní hmotnostných strát balením a po kuchynskej úprave sme zistili, že slovenské mäso je aj tak najvýhodnejšie,“ uviedla.

V problémoch je okrem toho podľa údajov z FinStat-u aj veľká hydinárska firma HYDINA SK, ktorá skončila v konkurze a zanechala po sebe dlhy na daniach v hodnote viac než 6 miliónov eur.

Viac o téme: DovozFirmaFinančné problémyMasä
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu