Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nové usmernenie zjednoduší verejné obstarávanie v oblasti výskumu a vývoja

Úrad pre verejné obstarávanie
Úrad pre verejné obstarávanie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nové metodické usmernenie od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) výrazne zjednoduší verejné obstarávanie v oblasti výskumu a vývoja, čo uľahčí realizáciu výskumných projektov. Usmernenie prispeje k zníženiu právnej neistoty spojenej s realizáciou verejných obstarávaní v oblasti výskumu a vývoja, informovala v stredu Výskumná a inovačná autorita (VAIA).

"Obstarávať môžu po novom aj takzvané samostatné prevádzkové jednotky obstarávateľa, akými sú napríklad fakulty univerzít alebo ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV). Fakulty a ústavy SAV sú tak oprávnené zadávať zákazky bez ohľadu na predpokladanú hodnotu obdobných zákaziek iných samostatných prevádzkových jednotiek," priblížila VAIA.

archívne video

Konfederácia odborových zväzov vyhlasuje štrajkovú pohotovosť, vláda odmieta valorizáciu platov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zmena by mala nastať aj v prípade zahraničných uchádzačov o zákazky, ktorí môžu po novom predložiť ponuku do súťaže aj v anglickom jazyku. To by im malo šetriť náklady na úradný preklad dokumentácie do slovenského jazyka, ktorý bol doteraz pravidlom.

Prijatiu nového usmernenia mala predchádzať spolupráca ÚVO s odborníkmi z popredných slovenských univerzít, so SAV a s vedcami, ktorú koordinovala VAIA. "Okrem zjednodušenia verejného obstarávania pracujeme na znižovaní administratívnej záťaže, napríklad širším využívaním zjednodušeného vykazovania výdavkov, ktoré sme úspešne zaviedli pri výzvach z plánu obnovy a odolnosti," uviedli jej predstavitelia.

Viac o téme: VýskumVývojVerejné obstarávanieUsmernenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu