Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

SNS plánuje predložiť zákon, ktorý by politikom zakázal vlastniť médiá

SNS
SNS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) plánuje na jeseň predstaviť poslanecký návrh zákona zameraný na posilnenie ochrany verejného záujmu a zvýšenie transparentnosti vo vlastníctve médií zo strany verejných funkcionárov. Jeho podstatou bude zabrániť verejným funkcionárom a aj ich blízkym osobám, vlastniť médiá a zároveň vykonávať verejnú funkciu. V stredu o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"Návrh zákona je inšpirovaný legislatívnym opatrením prijatým v Českej republike, známym ako Lex Babiš, ktorý účinne rieši konflikt záujmov vo vlastníctve médií," priblížila Škopcová. Právna úprava bude podľa nej zahŕňať povinnosť verejných funkcionárov a ich blízkych osôb vzdať sa vlastníctva médií, čím sa zabezpečí, že nedôjde k ovplyvňovaniu redakčnej nezávislosti a objektivity médií z politických dôvodov.

archívne video

A.Danko: Smer-SD, SNS a Hlas-SD tvoria stabilnú koalíciu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Cieľom novely má byť posilnenie integrity politického procesu a zaistiť, že médiá zostanú nezávislé a objektívne. "Tento návrh reflektuje potrebu jasne oddeliť verejné funkcie od súkromných obchodných záujmov, čo je kľúčové pre udržanie dôvery občanov v demokratické inštitúcie," dodala hovorkyňa SNS.

Viac o téme: ZákonVlastníctvoMédiaObmedzenieSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu