Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vláda schválila protokol upravujúci daňovú zmluvu s Moldavskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Zohľadniť zásadné zmeny v oblasti medzinárodného zdaňovania za uplynulých 20 rokov je cieľom Protokolu medzi Slovenskou republikou a Moldavskou republikou, ktorým sa upravuje zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia medzi krajinami. Návrh protokolu z dielne Ministerstva financií (MF) schválila v stredu vláda. Súhlasiť s ním ešte musí parlament a ratifikačný proces zakončí prezident SR.

Najdôležitejšou zmenou po roku 2003, kedy bola pôvodná zmluva podpísaná, bolo prijatie Akčného plánu skupiny krajín G20/OECD zameraného na boj proti erózii základov dane a presunu ziskov, ako aj vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a daňovým únikom, tzv. Projekt BEPS. Opatrenia z tohto projektu je podľa ministerstva možné uplatniť buď prostredníctvom mnohostranného dohovoru (MLI) alebo bilaterálne, prostredníctvom pozmeňujúcich protokolov k zmluvám. "Keďže sa Moldavsko rozhodlo nepodpísať MLI, bolo potrebné dojednať protokol k zmluve," vysvetlil rezort financií.

archívne video

Tlačová konferencia po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Protokol okrem vybraných opatrení Projektu BEPS obsahuje aj niekoľko iných ustanovení, ktoré modernizujú daňovú zmluvu. Ide napríklad o zavedenie definície nového pojmu či úpravy v článku o výmene informácií. "Znenie ustanovení protokolu primárne vychádza z ustanovení Modelovej daňovej zmluvy OECD o príjmoch a o majetku z roku 2017 a čiastočne aj z Modelovej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia OSN medzi rozvinutými a rozvojovými štátmi z roku 2021. Protokol tiež zohľadňuje osobitosti a špecifiká daňových systémov Slovenskej republiky a Moldavska," doplnilo ministerstvo.

Viac o téme: VládaMoldavskoDaňová zmluva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu