Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Na väčšine Slovenska bude dnes horúco: Meteorológovia vydali výstrahy druhého stupňa, na juhozápade bola tropická noc

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na väčšine územia Slovenska bude aj v utorok horúco. Upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj, viaceré okresy Banskobystrického kraja a niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Podľa meteorológov by tam mohla teplota dosiahnuť 35 stupňov Celzia. Výstrahy prvého stupňa platia pre viaceré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského kraja. Teplota by sa tam mala vyšplhať na 33 až 34 stupňov Celzia.

Na väčšine Slovenska bude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," pripomína SHMÚ s tým, že pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká. Výstrahy predbežne platia od 13.00 do 18.00 h.

Na juhozápade zaznamenali meteorológovia tropickú noc

Na juhozápade Slovenska a v svahových zónach Banskobystrického kraja zaznamenali meteorológovia tropickú noc. Napríklad na stanici Plavecký Peter (okres Senica) neklesla teplota pod 24 stupňov Celzia, meteorológovia hovoria o "mimoriadne vysokom minime teploty". Konštatuje to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

Nočné minimum teploty 24 °C V noci teplota klesla zväčša na 17 až 11, v údoliach ojedinele do 8 °C, no na juhozápade a...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, September 2, 2024

"Táto hodnota teploty je v tomto ročnom období natoľko vysoká, že je na úrovni dlhodobého priemeru maximálnej dennej teploty vzduchu na juhozápade Slovenska," podotýka SHMÚ. Teplota pod 20 stupňov Celzia neklesla najmä na západnom okraji Malých Karpát, kde vyššiu teplotu udržal slabý východný vietor. Inde klesla teplota v noci zväčša na 17 až 11 stupňov Celzia, v údoliach ojedinele do osem stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieVýstrahySHMÚVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu