Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

PS žiada od ministra financií vysvetlenie zákazky pre advokátsku kanceláriu: Raši reaguje

Richard Raši
Zobraziť galériu (2)
Richard Raši (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičné PS žiada od ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) vysvetliť okolnosti výberu advokátskej kancelárie na využitie právnych služieb. Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Hargaš tvrdí, že zákazka pre firmu Advocatur Gémeš, Filipová & Partner AG v hodnote 400.000 eur je najväčšia zákazka na právne služby tejto vlády.

Na zákazku podľa PS využilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní. "Minister Raši koncom mája podpísal najväčšiu zákazku na právne služby tejto vlády na základe neverejného skrytého procesu, o ktorom sa verejnosť nemala šancu dozvedieť, a kancelárie, ktoré mohli ponúknuť lepšie služby, sa nemohli do tohto procesu vôbec zapojiť," povedal Hargaš na pondelkovej tlačovej konferencii.

archívne video

Minister Raši hovorí o vyhlásení výzvy na podporu Európskeho hlavného mesta kultúry (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Poslanec tvrdí, že jeden zo spolumajiteľov kancelárie je blízky obchodný partner obžalovaného konkurzného právnika Zoroslava K. Hodinová sadzba zákazky je 120 eur a uzavretá je na 40 mesiacov. "Peniaze môžu potenciálne poputovať do daňového raja," pripomenul s tým, že firma má sídlo v Lichtenštajnsku, ktoré so Slovenskom nemá uzatvorenú dohodu o zamedzení dvojitého zdanenia.

Hargaš sa pýta Rašiho

Hargaš sa pýta Rašiho, prečo táto zákazka nebola uvedená v pláne verejných obstarávaní na rok 2024, prečo MIRRI oslovilo práve túto kanceláriu a ak oslovili ďalšie, aké boli kritériá výberu. Zároveň upozornil, že minister súhlasil s klauzulou, podľa ktorej nebude môcť MIRRI zverejňovať výstupy, ktoré pripraví táto advokátska kancelária bez jej súhlasu. "Je preukázateľné, že iné ministerstvá do svojich zmlúv takéto klauzuly nedávajú," povedal.

PS kritizuje Rašiho, že rozhadzuje peniaze z daní Slovákov. Upozorňuje na svoju analýzu centrálneho registra zmlúv, ktorá ukázala, že za posledných desať mesiacov podpísala vláda zákazky na právnikov spolu za viac ako päť miliónov eur.

MIRRI vybralo z advokátskych kancelárií najnižšiu ponuku, uviedol Rašši

Napriek tomu, že zákon umožňuje výnimky, ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dodržalo pravidlá a oslovilo päť advokátskych kancelárií, z ktorých vybralo najnižšiu ponuku. Uviedol to v pondelok minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Reagoval tak na tvrdenia poslanca Národnej rady (NR) SR Jána Hargaša z opozičného PS v súvislosti so zákazkou pre firmu Advocatur Gémeš, Filipová & Partner AG.

"Pripomínam, že ide o rámcovú zmluvu, z ktorej bolo doteraz využitých asi 13.000 eur, a v prípade tejto advokátskej kancelárie ide o špecifické zastupovanie ministerstva pred Európskym súdnym dvorom, Európskou komisiou, ale aj pred súdmi SR najmä v oblasti eurofondov. Hargaš by mal poznať pravidlá, ktorými sa pre štátne orgány upravujú transparentne zásady využívania právnych služieb advokátov," uviedol Raši.

Ján Hargaš
Zobraziť galériu (2)
Ján Hargaš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dodal, že Hargaš ako bývalý štátny tajomník bol členom vedenia ministerstva, ktoré v predchádzajúcom volebnom období štyrikrát využilo rovnaký postup na uzatvorenie zmluvy s advokátskou kanceláriou na poskytovanie právnych služieb v sporovej agende. "Vyzývam poslanca Hargaša, aby prestal klamať, zverejňovať polopravdy a tak ako súčasné vedenie MIRRI sa riadil právnymi predpismi SR," uzavrel Raši.

Viac o téme: Advokátska kanceláriaRichard RašiPSMIRRIJán Hargaš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu