Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Peniaze z Fondu na podporu umenia vzbudili VÁŠNE! SNS vyzýva Šimečku, nadácia reaguje: Zavádzate

Koaličná SNS vyzvala lídra opozičného hnutia PS Michala Šimečku, aby zariadil, že sa nadácia jeho starého otca nedotkne peňazí z Fondu na podporu umenia. Zobraziť galériu (5)
Koaličná SNS vyzvala lídra opozičného hnutia PS Michala Šimečku, aby zariadil, že sa nadácia jeho starého otca nedotkne peňazí z Fondu na podporu umenia. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vo štvrtok upozornila na čerpanie dotácií z Fondu na podporu umenia (FPU) Nadáciou Milana Šimečku. Poukázala pritom na to, že nadácia si nechala schváliť dotácie aj na rok 2025 a 2026. V tejto súvislosti vyzýva koaličná SNS predsedu PS Michala Šimečku, aby zariadil, že sa nadácia jeho starého otca nedotkne peňazí z Fondu na podporu umenia. Nadácia na tvrdenia ministerky zareagovala a hovorí o zavádzaní verejnosti.

Podľa ministerky kultúry je konanie Nadácie neštandardné. "Pretože keď chcete získať z fondu nejaké financie, musíte predložiť nejaký projekt, ale ten projekt sa dá predpokladať asi iba v rámci jedného roku, či bude alebo nebude úspešný, ale oni vedia, keďže sa poistili týmito sumami, že aj nasledujúci rok, ale aj ten ďalší rok bude tento projekt úspešný," skonštatovala.

Tlačová konferencia na tému Fond na podporu umenia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spoločne s generálnym tajomníkom služobného úradu rezortu Lukášom Machalom poukázali na to, že dotácie aj na dva nasledujúce roky si dali schváliť pred začatím účinnosti novely zákona o FPU. Machala zároveň poznamenal, že nadácia je "zázračným spôsobom prisatá na štátny rozpočet dlhé roky". Nadácia pritom podľa jeho slov nerealizuje aktivity v prospech Slovenska a v prospech občanov SR.

Koaličná SNS v tejto súvislosti vyzvala lídra opozičného hnutia PS Michala Šimečku, aby zariadil, že nadácia nesúca meno po jeho starom otcovi "sa nedotkne peňazí z FPU". "Je zrejmé, že dochádzalo k účelovým obštrukciám, pretože rodina Šimečkovcov prostredníctvom svojich spoločností je finančne napojená na túto inštitúciu a poberala v minulosti väčšie objemy peňazí aj z iných inštitúcií ministerstva kultúry. Nedá sa nevidieť zjavný konflikt záujmov," uviedol šéf SNS Andrej Danko.       

Peniaze z Fondu na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

Nadácia Milana Šimečku reaguje

Ministerka kultúry a generálny tajomník služobného úradu ministerstva počas štvrtkového tlačového brífingu o Nadácii Milana Šimečku opäť zavádzali, reaguje Veronika Fishbone-Vlčková, riaditeľka Nadácie Milana Šimečku. "Pravdou je, že Nadácia Milana Šimečku od roku 2020 do roku 2024 získala z Fondu na podporu umenia 254 300 eur, ďalších 164 700 z ministerstva školstva, spravodlivosti a kultúry. Odmietame podozrenia o ovplyvňovaní procesu a žiadame nárokovateľné finančné prostriedky na organizáciu festivalu [fjúžn]," uvádza riaditeľka nadácie.

Odmieta podozrenia, ktoré prezentovali na tlačovej konferencii. Pri uvedenom projekte 19. ročníka festivalu [fjúžn] komisiu presvedčili trojročným koncepčným plánom podujatia, ktoré bude budúci rok oslavovať dvadsiate výročie. "Udeľovanie dotácií na trojročné obdobie nie je nič neštandardné, ba priam naopak. Dáva príležitosť ustáleným veľkým festivalom, prehliadkam a súťažiam plánovať víziu a ciele aktivít na viac ako rok, čím zabezpečuje ich väčšiu kvalitu a rozvoj. Podobné zmluvy má uzatvorených aj 10 ďalších organizácií, ktoré dostali podporu tento rok, napríklad Slovenské komorné divadlo Martin s podujatím Dotyky a spojenia, Asociácia Divadelná Nitra s Medzinárodným festivalom Divadelná Nitra alebo Viva Musica! agency s Viva Musica! festivalom," pokračuje Fishbone-Vlčková.

Lukáš Machala a Martina Šimkovičová počas tlačovej konferencie ohľadom Nadácie Milana Šimečku
Zobraziť galériu (5)
Lukáš Machala a Martina Šimkovičová počas tlačovej konferencie ohľadom Nadácie Milana Šimečku  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Náš festival [fjúžn] projekt získal podporu 22. decembra 2023 rozhodnutím riaditeľa FPÚ, pred novelou zákona o FPÚ a preto nie je možné tvrdiť, že je rozhodnutie účelové. Pre dokreslenie procesu schvaľovania, projekt sme podali 17. októbra 2023. 22. decembra 2023 boli zverejnené výsledky rozhodnutím riaditeľa. 6. januára 2024 nám bolo doručené rozhodnutie o podporení, ktoré bolo podmienené predložením ročnej účtovnej závierky za rok 2023. 26. júna 2024 bola na FPÚ zaslaná schválená účtovná závierka a 27. júna bola vygenerovaná zmluva. Dátum uzavretia zmluvy bol 26. júla 2024 podpisom zo strany FPÚ, dátum zverejnenia na CRZ.gov bol 7. augusta 2024, čiže dátum účinnosti zmluvy je 8. augusta 2024," opisuje riaditeľka nadácie s tým, že aktuálne čakajú na vyplatenie prostriedkov na účet. Obávajú sa však, že Ministerstvo kultúry SR sa "protiprávne snaží finančné naplnenie zmluvy zvrátiť".

Nadácia odmieta vyjadrenia o finančnom profite zo strany rodinných príslušníkov 

Nepravdivými sú podľa nadácie aj tvrdenia, že rodina Šimečkovcov finančne profituje z aktivít nadácie. "Z našich aktivít profitujú umelci a umelkyne, ľudia s cudzineckým pozadím a v neposlednom rade široká verejnosť. Jednotlivé projekty, ktoré sú dlhodobo úspešné, sú do centa riadne vyúčtované a transparentné," hovorí s tým, že neexistuje žiadny, predstaviteľmi ministerstva vykonštruovaný, konflikt záujmov. Argumentuje, že za spomínané prostriedky zorganizovali vyše 150 podujatí a aktivít, ktorých sa zúčastnilo vyše 20-tisíc ľudí, a publikovali 150 článkov, ktoré sú zamerané na spoznávanie ľudí s cudzineckým pozadím, ktorí si našli domov na Slovensku.

"V rámci vzdelávacích aktivít sme navštívili vyše 47 škôl s vyše 10-tisíc žiakmi, ktorých sme vzdelávali v téme rozmanitosti, holokaustu, predsudkov a diskriminácie. Za dané financie sme preložili a vydali 5 kníh z edície Malé veľké dejiny Milana Šimečku, ktoré sa zaoberali slobodou, utópiami a predstavami o lepšom fungovaní spoločnosti. Jeho myšlienky sú, žiaľ, viac ako aktuálne dodnes," dodala Fishbone-Vlčková a vyzývajú predstaviteľov rezortu na ospravedlnenie.

 

❗️VYHLÁSENIE NADÁCIE MILANA ŠIMEČKU K TLAČOVÉMU BRÍFINGU MINISTERKY KULTÚRY A GENERÁLNEHO TAJOMNÍKA SLUŽOBNÉHO ÚRADU...

Posted by Nadácia Milana Šimečku on Thursday, August 15, 2024
Viac o téme: SNSAndrej DankoMartina ŠimkovičováFond na podporu umeniaMichal ŠimečkaNadácia Milana Šimečku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu