Streda11. september 2024, meniny má Bystrík, zajtra Mária, Mia

Vodiči, pozor! Hrozí vám pokuta: Množstvo Slovákov netuší, že TENTO doklad od auta musia vymeniť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Množstvo Slovákov ani len netuší, že dôležitý doklad, ktorý majú v aute, má dátum platnosti. Kým veľkých technický preukaz môžete používať nepretržite, ten malý musíte po desiatich rokoch vymeniť. Neplatí to však pre všetkých.

Množstvo Slovákov ani len netuší, že ich doklady od auta môžu byť neplatné a pri kontrole ich tak môže čakať poriadne mastná pokuta. Kým veľký technický preukaz je platný po celú dobu životnosti vozidla, malý technický preukaz musíte po čase vymeniť. Niektoré malé technické preukazy sú platné len desať rokov. Informuje o tom portál Pravda s tým, že po tejto dobe už nebude fungovať elektronický čip, ktorý zaznamenáva ďalšie technické údaje.

archívne video

Čo všetko má na starosti oddelenie dokladov? (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Neplatí to však pre všetky malé technické preukazy. Časovo obmedzené technické preukazy začali vydávať v roku 2011. V roku 2021 však časovú obmedzenosť opäť zrušili. Inšpektoráty ich vydávali približne desať rokov. Ak ste si v tomto období kúpili vozidlo, je možné, že váš technický preukaz bude čochvíľa po splatnosti a musíte si vybaviť nový.

Vodiči, pozor! Hrozí vám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Pavel Neubauer)

Na výmenu technického preukazu máte podľa zákona 30 dní po jeho splatnosti. O nový malý technický preukaz môžete požiadať na ktoromkoľvek dopravnom úrade. Potrebovať budete len občiansky preukaz a veľký technický preukaz. Služba je spoplatnená poplatkom deväť eur. Za urýchlené vydanie je poplatok 45 eur. Ak si to však nevšimnete a s neplatným malým technickým preukazom vás zastavia policajti, hrozí vám pokuta až 30 eur. V správnom konaní sa však môže vyšplhať až na 100 eur. 

Obmedzená platnosť malých technických preukazov sa dnes používa len pre osoby, ktoré majú obmedzenú platnosť prechodného pobytu v Slovenskej republike.

Viac o téme: Technický preukazAuto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu