Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Opozícia chce zvolať zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hnutie Progresívne Slovensko (PS) spolu s ďalšími opozičnými stranami podá v pondelok žiadosť na zvolanie zasadnutia parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Pozvú naň ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) aj odvolaných riaditeľov kultúrnych inštitúcií. PS zároveň vyzýva koalíciu i prezidenta Petra Pellegriniho, aby pre situáciu v kultúre konali. Na tlačovej konferencii o tom informovala poslankyňa Zora Jaurová (PS).

Hnutie tento týždeň podá i návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolanie Šimkovičovej. Uskutočniť by sa tak mala na budúci týždeň. "Dianie v kultúre je dnes natoľko závažné, že hýbe celou spoločnosťou a znepokojuje ju v nebývalej miere," povedala Jaurová. Dvojica Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala podľa nej škodí kultúre, Slovensku aj vládnej koalícii.

Predseda PS Michal Šimečka vyzval prezidenta, aby sa vyjadril k aktuálnej situácii. "Ak je tu tak masívna nespokojnosť a vlna odporu voči tomu, čo sa deje v oblasti kultúry, tak by som logicky očakával, že prezident k tomu niečo povie, alebo sa minimálne stretne s ministerkou Šimkovičovou," skonštatoval Šimečka. Šimkovičová odvolala minulý týždeň riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú. Obom vyčíta viaceré manažérske zlyhania. Obaja odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú.

Viac o téme: KultúraMédiaOpozícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu