Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila verejné obstarávanie na diaľnicu Turany - Hubová

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v pondelok vyhlásila verejné obstarávanie na chýbajúci úsek diaľnice D1 Turany - Hubová. Predpokladaná cena diela je 1,473 miliardy eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii to povedal minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

TK ministra dopravy Jozefa Ráža a generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Filipa Macháčeka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Dúfam a verím, že toto verejné obstarávanie prebehne hladko, a teda v zákonných lehotách, a nebude predmetom mnohých odvolávaní a blokovaní, ako to často na Slovensku vidíme," povedal Ráž. Na stavbu je vydané osvedčenie o strategickej investícii. Minister verí, že zákon pomôže tomuto verejného obstarávaniu, následne aj majetkovo-právnemu vysporiadaniu a povoľovacím procesom. Podľa informácií zverejnených vo vestníku verejného obstarávania by mala výstavba trvať sedem rokov. Podľa generálneho riaditeľa NDS Filipa Macháčka sa vyhlásením verejného obstarávania dokončenie diaľnice do Košíc pohlo o významný krok dopredu.

"Národná diaľničná spoločnosť nastavila procesy tak, aby sme sa dokázali vysporiadať hádam so všetkým, čo pripraví proces verejného obstarávania, a že sa nám podarí tento úsek dostať do života," uviedol Macháček. Úsek Turany - Hubová považuje šéf diaľničiarov za mimoriadne významný pri prepojení východu a západu Slovenska. "Keď sa podarí tento úsek dokončiť a bude diaľnica medzi Bratislavou a Košicami spojená, tak si odľahčíme aj Donovaly, Čertovicu, takisto južnú trasu," dodal Macháček. Pri výstavbe chýbajúceho, približne 14-kilometrového (km) úseku sa ráta s dvomi tunelmi s celkovou dĺžkou takmer 8,5 km. Predpokladaná hodnota zákazky je 1,473 miliardy eur bez dane z pridanej hodnoty. Víťazný uchádzač má podľa rezortu dopravy zabezpečiť kompletnú výstavbu úsekov vrátane oboch tunelov, 11 mostných objektov, dvoch križovatiek a nového strediska správy a údržby diaľnic, ktoré bude tento úsek diaľnice D1 udržiavať.

Viac o téme: DiaľnicaNárodná diaľničná spoločnosťJozef Ráž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu