Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Policajní medvedíkovia majú potešiť najmä deti v nepríjemnej situácii

Policajný medvedík
Policajný medvedík (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Viac ako 3000 policajných medvedíkov si našlo svoje miesto a časom aj majiteľa v rôznych častiach Slovenska. Distribuované boli na to, aby potešili najmä deti, ktoré sa ocitli v nepríjemnej situácii. "Medvedík - pomocník polície" je preventívny program, ktorého hlavnou postavou je plyšový medveď, nápomocný pri kontakte s maloletou osobou a plniaci rôzne úlohy. Jeho základnou výstrojnou odevnou súčiastkou je nákrčník označujúci príslušnosť k polícii. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Medvedík sa prostredníctvom polície ocitne napríklad v rukách detí, ktoré sú svedkom krízovej situácie v domácom prostredí alebo na ulici. "Malý pomocník tak putuje medzi maloleté osoby na miesto udalosti, ktorá si vyžaduje prítomnosť a upokojenie situácie políciou," vysvetlila Hrabovská.

archívne video

Polícia na hranici s Ukrajinou cvičí boj s nelegálnou migráciou a pašovaním (Zdroj: TASR/František Iván)

Neľahkú a zodpovednú úlohu má aj pri vstupe do obydlia, v ktorom je dieťa svedkom domáceho násilia. V takýchto okamihoch je úloha policajného medvedíka pomôcť zasahujúcemu policajtovi zmierniť následky a dopad protiprávneho konania dospelej osoby na maloletých členov rodiny. Práve príslušníci polície často riešia po príchode na miesto takejto udalosti aj komunikáciu s deťmi, ktoré sú v danom momente zasiahnuté negatívnou emóciou.

Pocit bezpečia, dôvery a istoty

"Rovnako jeho pomoc vítajú policajti pri pátraní po osobách v prípadoch, ak bolo nájdené nezvestné dieťa. Práve dezorientovanej maloletej osobe, ktorá je vypátraná a odovzdaná do rúk zákonnému zástupcovi prináša medvedík odovzdaný z rúk policajta pocit bezpečia, dôvery a istoty, že všetko dobre dopadlo," poznamenala Hrabovská.

Dopravní policajti vítajú pomoc medvedíka najmä v prípadoch, ak sú privolaní k dopravnej nehode, ktorej účastníkom je aj dieťa. S policajným medvedíkom sa môžu deti zoznámiť aj v rámci dopravno-bezpečnostných akcií alebo pri realizácii preventívnych aktivít.

Viac o téme: DetiMedvedíkPolícia Preventívny program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu