Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hnutie Slovensko podporí zvolanie schôdzí o odvolávaní Šimkovičovej i Suska

Michal Šipoš
Michal Šipoš (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ podporia odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) aj ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Pripoja podpisy k obom návrhom na zvolanie mimoriadnej schôdze o ich odvolávaní. Uviedol to hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky.

Poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ budú hlasovať za odvolanie Šimkovičovej. Podporia aj zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Šimkovičová podľa nich predstavuje opak kultúry. Pripomínajú jej zahraničnú služobnú cestu do Dubaja, kde podľa nich míňala financie štátu aj na osobnú dovolenku. Hnutie Slovensko jej vyčíta aj kroky pri zmenách vo verejnoprávnom telerozhlase, vo Fonde na podporu umenia i Audiovizuálnom fonde. Okrem iného hnutie kritizuje aj zatvorenie kaštieľa v Budmericiach pre verejnosť a "odvolávanie kompetentných ľudí, ktorí boli vybratí cez verejné vypočutia do kultúrnych inštitúcií štátu".

archívne video

Tk Hnutia Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Konanie ministra spravodlivosti považuje hnutie Slovensko za výsmech do očí všetkým slušným ľuďom na Slovensku domáhajúcim sa spravodlivosti. "Skutočnosť, že minister Susko súbežne rozhodol aj o dočasnom prepustení bývalého špeciálneho prokurátora na slobodu, hoci dva roky na to nevidel dôvod generálny prokurátor a po podaní dovolania ani dovolací súd, je dôkazom, že konanie ministra nie je štandardným postupom, ako sa nám snaží nahovoriť," uviedol v stanovisku Milan Vetrák z hnutia Slovensko.

Opozícia chce iniciovať odvolávanie Šimkovičovej aj Suska v parlamente. Zbierajú podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnych schôdzí NR SR. Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Šimkovičovej zase vyčítajú okrem iného personálne zmeny v Slovenskej národnej galérii a v Slovenskom národnom divadle.

Viac o téme: OdvolávanieMimoriadna schôdzaMartina ŠimkovičováBoris SuskoHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu