Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Škandál okolo sporného letu štátneho tajomníka Kuffu: Nastal zásadný posun! Došlo k porušeniu zákona

(Zdroj: Facebook/ This Is Slovakia/ Viktor Beránek, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Májový let vrtuľníka, v ktorom sedel aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa, nebol v poriadku.

archívne video 

Leteli sme normálne v súlade so zákonom, tvrdí Kuffa (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kauza štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu sa týkala jeho letu bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry. Ohroziť sa tým mali napríklad hniezdiace vzácne vtáky. Za tento svoj krok bol ostro kritizovaný opozíciou, ktorá kvôli tomu zvolala aj mimoriadne rokovanie pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Podpredsedníčka výboru Tamara Stohlová (PS) hovorila o porušení legislatívy a vyzývala ministra životného prostredia, aby Kuffu z funkcie odvolal. Výbor však uznesenie k tejto veci nakoniec neprijal. Sám Kuffa v tom čase argumentoval tým, že šlo o pracovný let v súvislosti so zonáciou a k porušeniu zákona nedošlo.

Ako však teraz uviedla TV Markíza s odvolaním sa na svoje informácie, Slovenská inšpekcia životného prostredia ukončila štátny dozor a zo záverov definitívne vyplýva, že šlo o nízky let ponad prírodné rezervácie Tiesňavy a Rozsutec bez súhlasu príslušného orgánu ochrany prírody. Podnet na inšpekciu podal bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča (Demokrati). Skutok prejedná Inšpekcia životného prostredia v Žiline v samostatnom priestupkovom konaní. 

Viac o téme: LetVrtuľník Filip Kuffa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu